Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pravda o dokonalom árijskom dieťati: Keby toto vedel Hitler, dá ho zabiť!

Hessy na titulke rodinného magazínu Zobraziť galériu (2)
Hessy na titulke rodinného magazínu (Zdroj: Ohad Zwigenberg)

LONDÝN - Osemdesiatročná Nemka prehovorila o tom, ako sa vo svojich šiestich mesiacoch stala ústrednou tvárou nacistickej kampane. Predstavitelia Tretej ríše ju propagovali ako ideálne árijské dieťa, až teraz však vyšlo najavo, že je Židovka!

V roku 1935 zobrala malú Hessy Taftovú jej matka k známemu berlínskemu fotografovi Hansovi Ballinovi. Ten bez vedomie rodiny dievčatka prihlásil jeho fotku do súťaže o dokonalé árijské dieťa, ktorú vyhlásila nacistická strana. "Teraz sa už na tom môžem smiať. Ale keby vtedy nacisti vedeli, kto v skutočnosti som, určite by ma nenechali nažive," povedala osemdesiatročná dôchodkyňa.

Pravda o dokonalom árijskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ohad Zwigenberg)

Jej snímka nakoniec zvíťazila po tom, ako si ju vybral ríšsky minister propagandy Joseph Goebbels. Taftovej matka Pauline Levinsonsová sa o tom dozvedela až po tom, ako o niekoľko mesiacov zbadala portrét svojej dcéry na titulke nacistického rodinného časopisu. Keď sa Ballina opýtala, čo to má znamenať, odpovedal jej, že "chcel nacistov zosmiešniť".

Pravda o dokonalom árijskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ohad Zwigenberg)

Taftová, ktorá pôsobí ako profesorka chémie v New Yorku, darovala predmetnú fotografiu izraelskému múzeu Yad Vashem, ktorý je zasvätený obetiam holokaustu. Informoval portál denníka Daily Telegraph.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu