Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šialené fóbie, o ktorých ste nikdy nepočuli: Veci, ktorých sa boja aj hviezdy Hollywoodu!

Woody Allen má strach z mnohých vecí. Zobraziť galériu (3)
Woody Allen má strach z mnohých vecí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každý sa niečoho bojí, možno okrem pár výnimiek z akčných filmov. Avšak, prehnaný strach už je klasifikovaný ako chorobný. Väčšina ľudí si ani nevie predstaviť, aké rôzne fóbie vlastne existujú, pritom ide o tisíce! Vybrali sme pre vás tie najabsurdnejšie. Obyčajný strach z výšok, uzavretého priestoru či pavúkov vám bude potom pripadať ako jednoduchá vec.

Ak ste nervózny alebo máte ráno predtým, než odídete do práce nepríjemné pocity, potom môžete trpieť ergasiofóbiou, teda strachom z práce, resp. obavou, že bude mať katastrofálne následky. No a ak sa vaše pocity ešte zhoršia 13. v každom mesiaci, potom možno máte aj triskaidekafóbiu (strach z čísla 13).

Ťažký život majú určite tí, ktorí trpia ankraofóbiou alebo aj anemofóbiou, pretože majú strach z niečoho, čomu sa dá len ťažko vyhnúť - z vetra. Do tejto kategórie patrí aj strach z kvetov, ktorý sa odborne nazýva anthofóbia, ale aj strach z lesa samotného (hylofóbia). Ešte vám nestačilo? Máme tu ďalšie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Globofóbia je strach z balónov, ombrofóbia je zase strach z dažďa, resp. z toho, že bude pršať. Existuje aj panický strach z vrások, ktorý pochopiteľne postihuje skôr ženy a volá sa rhytifóbia. Ďalšími zvláštnymi „hrúzami“ sú geniofóbia, teda strach z brady a hneď sa ním genofóbia, to je strach zo sexu. No a skriptofóbia je strach z písania na verejnosti.

Ak ste sa v niektorej z vymenovaných fóbii našli, nepanikárte. Dobrý psychoterapeut vám určite pomôže (ak nemáte latrofóbiu - strach z lekárskej ordinácie, resp. lekárov). Navyše, nie ste v tom sami. Veľa slávnych osobností trpí rovnako, zvláštne fóbie majú napríklad aj Brad Pitt (že mu vypadajú vlasy), Jennifer Lopez (že ju chce niekto otráviť), Penélope Cruz (panický strach z piesku) či Kiera Knightley (z koní).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Najväčším strachopudom je ale jednoznačne svojský herec a režisér Woody Allen. Bojí sa hmyzu, slnečného svetla či psov zvierat všeobecne. Okrem toho má ešte strach z farieb, detí, démonov a dve pomerne bežné fóbie z výšky uzavretých priestorov. Bojí sa aj rakoviny (karcinofóbia), no zarážajúci je jeho panický strach z arašidového masla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu