Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Brit zverejnil svoj zážitok zo Slovenska: Vyšli sme z toho ako zaostalí blázni, čo sa stalo?!

Rich celý výlet a Tomovu nehodu dokumentoval. Zobraziť galériu (10)
Rich celý výlet a Tomovu nehodu dokumentoval. (Zdroj: Richov archív)

BRATISLAVA - Dvojica mladých Britov sa rozhodla stráviť sedem týždňov cestovaním po Európe. Na svojom tripe si zarezervovali aj hostel vo Viedni. Vzhľadom na mesto preplnené turistami sa rozhodli, že si urobia výlet na bicykloch po Malých Karpatoch a dostali sa tak nad Bratislavu. Na tento výlet do smrti nezabudnú. Chcete vedieť prečo?

Na známej stránke pre bolgerov Redit.com sa Rich rozhodol zážitky z Bratislavy zverejniť a napísal jeden nemilý blog s názvom „Ako si zlomiť obe ruky na Slovensku a prežiť“, ktorí ľudia komentujú naozaj kriticky. Slovensko z jeho rozprávania nevychádza práve s najlepšími známkami.

„Po chvíli na bicykli a rýchlej zastávke na pivo a párok v rožku sme našli trasu, ktorá viedla okolo vrcholu kopca. Rútili sme sa okolo tejto slučky a po troch štvrtinách cesty sme našli zjazdové trate a lanové dráhy. Pokúsili sme sa ísť strmším kopcom, no veľmi rýchlo sme si uvedomili, že terén bol príliš technický, opustili sme ho a vyšli radšej na turistické chodníky. V snahe napraviť si naše ľahko pomliaždené ego sme pristúpili k návrhu letieť dole touto cestou a rýchlo dosiahnuť dno,“ opisuje situáciu Rich.

Takto sa situácia niekoľkokrát opakovala. Párok v rožku, pivo a ďalší zjazd. Jeden z nich však nedopadol dobre. Zranenia oboch Tomových rúk boli natoľko vážne, že zavolali sanitku. V tomto bode začína byť príbeh naozaj zaujímavý.

Rich celý výlet a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Richov archív)

„Šiel som dole k ceste čakať na sanitku, takže som nechal Toma v schopných rukách asi pätnástich desaťročných detí, ktoré ho obklopili. O 10 minút alebo ešte neskôr, Tom zišiel z kopca s pomocou skupiny detí tam, kde som čakal. Poďakovali sme sa všetkým za ich pomoc a oni nám popriali veľa šťastia,“ približuje čakanie na sanitku Tomov kamarát.

Hneď ako prišla sanitka, prvé čo chcel zdravotník vedieť bolo, či má Tom Európsku kartu zdravotného poistenia. Až potom ho „pozval“ do sanitky a začal sa mu venovať.

Rich celý výlet a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Richov archív)

Zážitky z nemocnice opisuje mladý Brit kvetnato: „Volám to nemocnica len zo zdvorilosti, keď sme tam dorazili, nenapĺňala nás veľmi dôverou.“

Väčšina svetiel bola rozbitá, museli dlho čakať a nikto nehovoril po anglicky – takto opisuje pohotovosť. „O niekoľko hodín a veľa bolesti neskôr a niekoľkých röntgenových snímkach zistili, že Tomove ruky nie sú zlomené, ale len ťažko vymknuté. Dali mu obväz a takmer povedali vzmuž sa. Žiadne lieky, žiaden súcit a nakoniec ani žiadna lízanka za to, že bol dobrý chlapec,“ informuje Tomov sprievodca nemocničným peklom Rich.

Mladíkom v ich snahe dostať sa späť na stanicu nakoniec pomohol starší učiteľ matematiky „z lokálnej univerzity“, ktorý bol pravdepodobne jediným v okolí, ktorý vedel po anglicky. Odviezol ich na Hlavnú stanicu, kde chlapci zistili, že najbližší vlak ide až o hodinu a pol, a tak sa rozhodli dať si pivo v staničnom bufete. To je asi jediné, čo hodnotia na Slovensku pozitívne.

Rich celý výlet a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Richov archív)

Zastihol ich ešte muž z požičovne bicyklov, ktorý im chcel vrátiť depozit. Tie museli nechať u láskavého majiteľa reštaurácie na Kolibe. Po páde však Tomov bicykel nevyzeral najlepšie, napriek tomu si s malými výčitkami svedomia peniaze zobrali. Aj kvôli správaniu sa oboch pánov pracujúcich v službách možno dvojica Britov nebude hodnotiť Slovensko iba negatívne.

Keďže výkonom slovenskej nemocnice si mladíci neboli istí, zašli radšej do rovnakého zariadenia aj vo Viedni: „Po zážitku zo štátnej nemocnice v Bratislave sa Tom rozhodol, že stojí za to dať si minimálne vymeniť obväz vo viac sterilnom prostredí. Nemocnica vo Viedni nemohla byť viac odlišná od Bratislavy. Najčistejšia, najbelšia a najviac sterilná stavba, akú som kedy videl do tohto dňa.“

Rich celý výlet a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Richov archív)

Počas hodiny a pol Tom absolvoval tri konzultácie a absorboval trochu röntgenového žiarenia. Keď vyšiel, nemal obväzy a môžete jasne vidieť škody na jeho rukách.

Lekári vo Viedni nakoniec zistili, že obe ruky sú naozaj zlomené. Náraz na zem bol taký silný, že mu zlomil obe lakťové kosti. Na jednu ruku dostal iba dlahu, no druhú mu museli dať do sadry. Čo sa teda udialo s ich cestovateľskými plánmi? „Dostal najsilnejšie lieky proti bolesti, ktoré sú legálne k dispozícii v lekárni a pokračovali sme v našej ceste,“ nevzdal sa Tomov dočasný opatrovateľ.

Rich celý výlet a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Richov archív)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu