Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA sa po dvoch rokoch priznala k omylu: Toto je tajomstvo života na Marse!

Curiosity odviezla na Mars aj pozemské baktérie Zobraziť galériu (2)
Curiosity odviezla na Mars aj pozemské baktérie (Zdroj: wikimedia commons)

WASHINGTON – Americkí vedci sa chytajú za hlavy a hlásia: Houston, máme problém. Zistili totiž, že formy života na Marse, nie sú z Marsu. Ich pôvod vás pritom poriadne prekvapí.

NASA vynakladá miliardy dolárov, aby dokázala, či na červenej planéte kedysi existovali podmienky vhodné pre život, alebo či tam v akejkoľvek forme jestvuje aj dnes. Namiesto marťanského tam však už je pozemský. V roku 2012 totiž na Marse pristálo robotické vozidlo Curiosity, ktoré bolo kontaminované stovkami baktérií.

NASA sa po dvoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia commons)

Vedci sa k tomu priznali až teraz. V steroch, ktoré urobili pred štartom Curiosity, objavili celkom 377 mikrobiálnych kmeňov. Projektoví pracovníci totiž zrejme nedodržali procedúry, ktoré mali vozidlo zbaviť biologickej kontaminácie.

Analýzy odobratých vzoriek odhalili prítomnosť celkom 65 druhov baktérií, väčšinou rodu Bacillus. Vedci ihneď začali testovať, či mohli prežiť let dlhý pol miliardy kilometrov i zdanlivo nehostinné podmienky vo vesmírnom vákuu. Mohli. Na Mars zrejme dorazilo živých 11 percent zo spomínaných 377 mikróbov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu