Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čo stojí za úspechom v predaji niektorých rezidenčných projektov

BRATISLAVA - Získať hypotéku do výška 100% hodnoty kupovanej nehnuteľnosti nie je v súčasnosti až taký problém. Úrokové sadzby klesajú pod 3% a bývanie sa tak stáva dostupnejším pre čoraz viac ľudí. Hlad po novom bývaní nie je nasýtený, napriek tomu, že do ponuky pribúdajú stále nové projekty.

V Bratislave je aktuálne voľných menej ako 2 600 bytov v novostavbách Počet voľných bytov v dokončených projektoch kontinuálne klesá už päť kvartálov po sebe. V čom spočíva úspech a oživenie rezidenčného trhu? Bude pokračovať aj naďalej? Pýtali sme sa analytika realitnej kancelárie LEXXUS, Ing. arch. Michala Zajíčka.

Základom úspechu pri predaji je dobre nastavený produkt a dôveryhodnosť developera overená skúsenosťou. Hoci cena stále zostáva najdôležitejší atribút, ktorý „de facto“ rozhodne o kúpe, záujemcu o nové bývanie môže pozitívne ovplyvniť pro-klientsky orientovaný prístup developera. Mám na mysli splnenie očakávaní a požiadaviek klientov, nielen čo sa týka kvality samotných stavieb, ale aj dispozičných riešení bytov a spoločných priestorov.  Klienti sa rozhodujú na základe lokality, občianskej vybavenosti, dopravnej dostupnosti, úrovne prostredia, ale aj celkovej atraktivity architektúry, hovorí Michal Zajíček.

Častokrát stojí za úspechom niektorých projektov skutočnosť, že v danej lokalite nemajú žiadnu konkurenciu, čoho príkladom je aj projekt Forest Park pri Železnej Studničke, ktorý sa vypredal ešte pred kolaudáciou. Z môjho pohľadu ide na krízou ovplyvnenom trhu o úspech.  Forest Park napĺňal predstavu toho, čo je aktuálne v Bratislave záujem.

Aké bývanie je najvyhľadávanejšie?

Najžiadanejším je dvojizbový byt, ideálne s výmerou do 50 m2.  Balkón a parkovanie v  projekte sú už nevyhnutnou súčasťou. Spravidla poslednými bytmi, ktoré zostávajú v ponuke sú práve byty, ktoré nedisponujú balkónom či lodžiou. Kým v minulosti boli vyhľadávanejšími priestranné byty, a to aj v prípade menej izbových kategórií bytov, v súčasnosti sú vzhľadom na výhodnejšiu koncovú cenu obľúbenými menšie výmery s ohľadom na normou odporúčané veľkosti jednotlivých miestností a samozrejme na ich zariaditeľnosť a pohodlné užívanie. Dá sa povedať, že najpredávanejšie byty sa výmerami priblížili panelákovým bytom z 80-tych rokov minulého storočia. K úspešnému a rýchlemu predaju projektov pomáha dodržiavane termínov výstavby, klienti sledujú ako rýchlo pribúda hrubá stavba. Vtedy sa spravidla začína najvyšší záujem o kúpu. Ide o okamih, kedy je možné uskutočniť prvé obhliadky, stavba už nadobúda reálnejšie kontúry.

Byty v projekte typu Forest Park sú kupované prevažne so zámerom vlastného užívania. Do bytov sa oplatí investovať projektoch, ktoré sú situované čo najbližšie k centru. Ideálne na hranici okresu BA I, respektíve v jeho blízkosti. Cena bytov tu nemusí byť prehnane vysoká a dosiahnuteľná výška nájmu je stále zaujímavá. Vhodným investičným produktom počas uplynulého obdobia boli napríklad projekty Panorama City, Miletičova 5 alebo projekt byty Stromová.

Autor: Ing. arch. Michal Zajíček, analytik spoločnosti LEXXUS

Zdroj: LEXXUS, a.s.

Aj vy hľadáte byt s podobnými parametrami? Kliknite na Ringo.sk.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu