Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tento týždeň nás čaká unikátne vesmírne divadlo: Budú padať hviezdy, každých desať sekúnd!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: http://jerrygarrett.wordpress.com/)

BRATISLAVA - Koncom týždňa naša planéta bude križovať dráhu kométy a zasiahnu ju stovky úlomkov, ktoré po sebe zanechala. Nočnú oblohu nerozžiari roj, ale rovno dážď meteorov.

Kométa, ktorá sa postará o nebeské divadlo, okolo Slnka obieha raz za päť rokov. Vedci ju objavili v roku 2004 a dostala označenie 209/P LINEAR. Zem po prvý raz bude križovať jej dráhu, ktorou letela asi pred 200 rokmi. Na tejto dráhe zostal prach a drobné úlomky, ktoré teraz zhoria v atmosfére.

Tento týždeň nás čaká
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cometography.com)

Astronómovia odhadujú, že mnohé čiastočky môžu dosahovať priemer jedného milimetra, ktoré uvidíme ako veľmi dlhé padajúce hviezdy. A bude ich naozaj veľa. Za hodinu by malo oblohu rozžiariť podľa rôznych zdrojov 200 až 400 meteorov.

Škoda len, že zo Slovenska ich uvidíme len zopár v sobotu 24. mája pred svitaním. Keď totiž bude meteorický dážď najintenzívnejší, bude u nás už vychádzať slnko, čo nám znemožní pozorovanie. Najlepšie bude úkaz viditeľný z USA a Kanady. Ak si svetelný dážď nechcete nechať ujsť, zadívajte sa na nenápadné súhvezdie Žirafa na severnej pologuli. To sa nachádza vedľa Polárky, zhruba v strede medzi Veľkým vozom a Kasiopejou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu