Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NASA vybrala skafander, s ktorým poletíme na Mars: Budú ho vyrábať aj na 3D tlačiarni!

Skafander Z-2 ochráni astronautov pred radiáciou aj mikrometeoritmi Zobraziť galériu (2)
Skafander Z-2 ochráni astronautov pred radiáciou aj mikrometeoritmi (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Ľudská pilotovaná misia na Mars je ešte v nedohľadne, no Americká agentúra pre letectvo a vesmír už vie, čo na výlet na červenú planétu oblečie astronautom. Predstavila prototyp marťanského obleku.

Novinka z dielne NASA s označením Z-2 je víťazom užšieho výberu návrhov, za ktoré hlasovali nadšenci vesmírnych technológií. Na výber mali napríklad aj skafander inšpirovaný bioluminiscenciou vodných živočíchov a „obrnený“ šupinami, aké majú ryby či plazy. Za víťazný dizajn napokon hlasovalo 63 percent respondentov.

Oblek Z-2 je síce podľa NASA len prototypom, no prvky z neho určite zapracuje do prvých marťanských skafandrov. Niektoré časti obleku vyrobia pomocou 3D tlačiarní na základe laserových skenov kontrétneho astronauta, aby mu presne sadol. Každý kus podrobia testom vo vákuovej komore, tréningovom bazéne a tiež na cvičisku, ktoré sa ponáša na kamenistý marťanský povrch.

NASA vybrala skafander, s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

„Koncept Z-2 vzdáva poctu doterajším úspechom vesmírnych skafandrov, no zároveň obsahuje prenikavé elementy budúcnosti,“ vyhlásila NASA. Medzi najvýraznejšie zmeny oproti predchodcom patrí tvrdé kompozitné vrchné torzo, vďaka ktorému bude mať Z-2 dlhú životnosť. Navyše astronautov ochráni aj pred nárazmi mikrometeoritov, extrémnymi teplotami a radiáciou, ktorej budú pri pobyte mimo kozmickej lode čeliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu