Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Treba sa báť kúpiť byt v rekonštruovanej budove?

(Zdroj: Ringo.sk)

BRATISLAVA - Pri výbere nového bývania sa často zaoberáme dilemou, či ísť do kúpy drahšieho bytu v novostavbe alebo sa rozhodnúť pre lacnejšiu kategóriu bytu s podobnými parametrami v staršej zástavbe, avšak s nižšou obstarávacou cenou.

Výhody bývania v nových developerských projektoch rozoberá mnoho odborných článkov, realitný portál Ringo.sk sa však na túto problematiku pozrel z inej strany.  Aké benefity poskytuje bývanie v staršej, zrekonštruovanej budove? Skutočne ide o alternatívu kvalitného bývania za oveľa výhodnejšiu cenu? Pýtali sme sa odborníka z oblasti realít Ing. arch. Michala Zajíčka.

 „Dnešné technológie, moderné postupy a stavebné materiály dovoľujú bezproblémovo sanovať aj  veľmi zanedbané objekty. Každá rekonštruovaná budova je v prvom rade staticky posúdená, zvlášť ak sa objekt bude aj nadstavovať. Preto, čo sa  kvality stavby týka, nie je dôvod sa obávať,“ radí analytik spoločnosti LEXXUS, Michal Zajíček. 

Ak zvažujte kúpu staršieho bytu v zrekonštruovanej budove, odporúčame informovať sa na detaily rekonštrukcie. Teda či boli menené zásadné prvky, ktoré na prvý pohľad nie sú viditeľné. Kvalitná rekonštrukcia zvyčajne zahŕňa výmenu zvislých aj ležatých rozvodov vody, stúpacích rozvodov, kanalizácie a plynu, elektroinštalácie v spoločných priestoroch a samotných bytoch. Viditeľnými známkami renovácie je zateplenie, nová fasáda a výmena výťahu. Pri takejto komplexnej oprave sa rieši aj nový zdroj tepla, či už pre celý rekonštruovaný objekt alebo jednotlivo, pre každý byt osobitne. Vďaka takýmto zmenám zaplatíte v zrekonštruovaných bytových domov nižšie poplatky za energie a teplo, ktoré už sú porovnateľné s nákladmi v novostavbách. Za nevýhody pri starších bytových domoch považuje Zajíček hlavne obmedzené možnosti parkovania a limitujúci konštrukčný systém budovy.

Inou nespornou výhodou starších bytových domov je ich zaujímavá poloha. Takéto bývanie môžeme zvyčajne nájsť v stabilizovanom území, napríklad v širšom centre mesta, kde už nie je miesto na novú výstavbu. Nehrozí vám žiadne prekvapenie v podobe výstavby novej budovy priamo pred oknami, ktorá bude isto sprevádzaná stavebným hlukom a znečistením. V lokalite máte na dosah ruky dobre fungujúce obchody a zabehnuté služby, v blízkosti sa nachádza zástavka MHD či park so staršími, vyrastenými stromami. Ak niekto uprednostňuje bývanie v centre, je často odkázaný na ponuku starších bytov, ktoré si však držia svoju hodnotu. Najhodnotnejšie nehnuteľnosti sa nachádzajú na miestach, kde už nie je možné pokračovať v zástavbe. Ponuka bytov v centrách miest je preto veľmi obmedzená a záujem o takéto byty je naozaj veľký.

Z vymenovaných výhod by som najviac vyzdvihol najmä nižšiu kúpnu cenu oproti cenám v novostavbách, ak sa v lokalite vôbec nejaké nachádzajú alebo dajú postaviť“, dodáva Zajíček.

Ak hľadáte nové bývanie a neviete sa rozhodnúť aký typ bývania je vhodný alebo dostupný pre vás, obráťte sa na našu realitnú kanceláriu LEXXUS, radi vám pomôžeme.

Kliknite a vyberajte si z bohatej ponuky nehnuteľností realitného portálu Ringo.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu