Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Unikátny pohľad na svet o sto rokov: Tieto oblasti a mestá by sa navždy vytratili!

Unikátna mapa sveta Zobraziť galériu (4)
Unikátna mapa sveta (Zdroj: Foto: Daily Mail)

LONDÝN – Unikátnu a jedinečnú mapu sveta, ktorá vyrazila dych aj susedom v zahraničí, vytvoril Slovák Martin Vargic. Pozrite sa, ako by vyzerala naša Zem, keby stúpla vplyvom globálneho otepľovania hladina morí o 79 metrov. Metropoly ako Londýn, Washington, či Amsterdam by sa úplne vytratili. Detailnú mapu, ktorá ponúka pohľad na planétu v roku 2100, zverejnil britský denník Daily Mail.

Pozrite sa na unikátnu mapu, ktorú zakreslil Slovák Martin Vargic. Jedinečne v nej zobrazil našu planétu, ako by mohla vyzerať v roku 2100. Vychádzal pri tom z faktov, ktoré hovoria o tom, že od roku 1880 stúpla hladina morí na Zemi o 20 centimetrov. Vedci pri tom predpokladajú, že do roku 2100 to bude o 98 centimetrov.   

Unikátny pohľad na svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Je až nepredstaviteľné, že pri nedávnych varovaniach OSN, ktoré vystríhali pred hrozbou vojny, hladomorom, či pred extrémnymi zmenami počasia, by mohli niektoré mestá skončiť pod vodnou hladinou a jednoducho sa takto vytratiť zo svetových máp. Podľa Vargicovej mapy, by tak z povrchu zemského zmizli a pod vodou skončili Miami, New Orleans, ale aj Washington, či New York, teda veľká časť východného pobrežia Spojených štátov. Podľa unikátnej mapy by ostal zaplavený aj kus Austrálie.

Slovenský grafik Martin Vargic však zobral svoju prácu naozaj vážne. Pracoval na nej tri mesiace a zašiel poriadne ďaleko. Na jedinečnej mape znázornil našu planétu v dobe, keď hladiny morí stúpnu o 79 metrov a viac.

Unikátny pohľad na svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Ako informuje britský denník Daily Mail, grafik zakreslil do svojho diela myšlienku, čo by sa asi stalo s našou Zemou, keby sa roztopili ľadovce na severnom aj južnom póle, a tým by sa do svetových morí vylialo 5 miliónov kilometrov kubických vody. Ako príklad poslúži tvrdenie, že ak sa ľadovce roztopia, v Spojených štátoch stúpne hladina morí o 80 až 100 metrov.

Aby ste z mapy dokázali čítať, ponúkame návod. Prerušovanou čiarou sú znázornené aktuálne pobrežia. Tieňované sú tie oblasti na mape, ktoré budú podľa Vargica pod vodnou hladinou. Z unikátneho projektu sa dá vyčítať, že v budúcnosti by tak zmizla viac ako polovica Anglicka, vrátane Londýna či Leicesteru. Z mapy by zmizli aj metropoly ako Amsterdam či Berlín.

Unikátny pohľad na svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Vedci pri tom predpovedajú, že ak sa bude čoraz viac prejavovať globálne otepľovanie, čaká nás mnoho extrémnych klimatických udalostí. Čoraz častejšie budú hurikány, tajfúny a masívne záplavy. Rieka Amazon sa vyleje a zaplaví veľkú časť Brazílie.

"Vždy som sa zaujímal o klimatické zmeny a vplyv človeka na globálne otepľovanie. Vytvoril som tieto mapy, lebo to nikto predtým neurobil a aj preto, aby som zvýšil vedomosti o globálnom otepľovaní," vysvetlil pre denník Slovák Vargic. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu