Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebezpečný formaldehyd je všade. Možno „býva“ aj u vás doma!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)

Je neviditeľný, ale všadeprítomný. Stretávame sa s ním takpovediac na každom kroku, dokonca aj v zdanlivom bezpečí nášho domova. Dýchame ho, vystavujeme mu našu pokožku a zrejme ani nevieme, nakoľko dokáže ohroziť naše zdravie a zdravie našich detí. Formaldehyd – najrozšírenejšia znečisťujúca látka v našich domácnostiach.

Hlavným zdrojom formaldehydu je predovšetkým lacný nábytok z drevotriesky. Na jeho výrobu sa totiž spotrebuje veľké množstvo močovinovo-formaldehydovej živice, ktorá dokáže do ovzdušia uvoľňovať formaldehyd aj počas mnohých rokov. Ďalším zdrojom tejto látky môže byť textil a odev s nekrčivou úpravou, používanie farieb, lakov, kozmetiky, dezinfekčných prostriedkov obsahujúcich fenol a formalín. Formaldehyd sa uvoľňuje do ovzdušia aj fajčením tabaku a spaľovaním plynov v plynových spotrebičoch.

Citlivý na teplotu a vlhkosť

Koncentrácia formaldehydu v interiéri závisí od viacerých faktorov. Ak máte svoj domov zariadený lacným drevotrieskovým nábytkom, podlahovými krytinami, rôznymi dekoráciami a vetráte len veľmi zriedka, potom možno predpokladať, že ste vystavení vyššej koncentrácii formaldehydu.

Možný karcinogén

Formaldehyd je pre ľudí vysoko toxický, nezávisle od spôsobu vystavenia - pri vdýchnutí, požití aj pri styku s pokožkou. Má mnohé nežiaduce zdravotné účinky a Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny ho klasifikuje ako možný karcinogén. Pri vdychovaní môže vyvolať podráždenie očí, slizníc, bolesti hlavy, pocit pálenia v hrdle zhoršuje priebeh alergií či astmy.

Pri požití môže formaldehyd spôsobiť veľké bolesti, vracanie a hnačku. Pri prechode do krvného obehu dokáže vyvolať rovnaké prejavy ako vypitie veľkého množstva alkoholu. Po vystavení sa veľkému množstvu formaldehydu treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Ako sa brániť?

  • V interiéroch používajte čo najviac prírodných materiálov.
  • Nové oblečenie niekoľkokrát pred prvým použitím preperte v horúcej vode.
  • Pri nákupe sa informujte o emisnej triede, zložení výrobku, certifikáte  výrobku, mať rešpekt pred nápadne lacnými výrobkami a výrobkami neznámeho výrobcu,
  • Novovybudované priestory a rekonštruované priestory nevyužívajte hneď po  ich dokončení, nezdržiavajte sa v interiéroch počas používania malieb, náterov, lakov,
  • Nevybavujte detskú izbu novým nábytkom tesne pred narodením sa dieťaťa,
  • Formaldehyd z prostredia pomáhajú odstraňovať aj niektoré kvety: azalka, chamaedóra, banánovník, brečtan popínavý, zelenec chochlatý, črepníková gerbera, fikus, paprade, chryzantéma, svokrin jazyk, lopatkovec
  • Pravidelne a intenzívne vetrajte.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu