Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rodinu si nevyberieš alebo čo trápi našich tínedžerov?

Obal knihy Rodinu si nevyberieš
Obal knihy Rodinu si nevyberieš

Je snáď úlohou rodičov ničiť svoje deti vo veku tínedžerov? Namiesto jednoduchej odpovede vám Denisa Dobrovodová, budúca hviezda slovenského spisovateľského neba, rozpovie príbeh pätnásťročnej Viktórie.

Viktória je hlavnou hrdinkou románu Rodinu si nevyberieš. Bláznivý otec, prísna matka, ktorá stále drží diéty, dvaja mladší súrodenci na krku. Najmä sestra je hrozne rozmaznaná a Viktória s ňou musí neustále bojovať. Čo bojovať – ona sa musí brániť! Lebo Paulína presne vie, čo chce a vie, ako to aj dostať. Matúš je slniečkové dieťa, ktoré sa neustále smeje.

No a táto rodina sa vybrala na dovolenku. Do Egypta. Samozrejme, že Viktória sa musí starať o súrodencov. Ale do posádky pribudne aj stará mama, ktorá je taká... no taká iná stará mama. Čo čaká na Viktóriu v cudzine? Veľa neprezradíme, keď povieme, že prvá láska, ale aj priateľstvá a...

Denisa Dobrovodová má rozprávačský talent. Ak patríte k fanúšikom slovenskej literatúry, tak vám jej priezvisko je minimálne známe. Jej otec si získal veľa fanúšikov svojimi takmer autobiografiami  Ja, malkáčJa, velkáč.

Nečakajte však, že pri čítaní prvotiny jeho dcéry, ktorú napísala ako dvanásťročná, sa budete iba smiať. Román Rodinu si nevyberieš je príjemnou sondou do života jednej slovenskej rodiny, ktorá žije v Bratislave. To však nie je také zaujímavé ako to, že tento život približuje dievča v tínedžerskom veku, ktoré okrem známok v škole, rieši aj svoje problémy so sebavedomím, snaží sa postaviť mame, žiť so svojim dominantným otcom a starať sa o súrodencov, o ktorých si myslí, že ju možno aj nemajú radi. Alebo azda majú?

Ak chcete vedieť, čo trápi dnešných tínedžerov, ak si chcete spomenúť na svoju prvú lásku alebo ozrejmiť, či svojich bratov a sestry ľúbite či nenávidíte, odporúčame vám túto knihu. Na druhej strane, odporúčame ju aj tínedžerom, aby zistili, že nielen ich rodičia sú tí najhorší na svete. Možno sú aj horší...

Kniha Rodinu si nevyberieš sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Denisa, ako veľmi je kniha autobiografická, do akej miery je o vás, o vašej rodine?

- Niektoré veci som mierne pozmenila, ale vo všeobecnosti som čerpala najmä zo života. Aj keď obe postavy Viktóriiných súrodencov sú vymyslené.  

Naozaj je vaša mama taká prísna? A otec tak veľmi bláznivý? S ktorým z nich sa horšie vychádza?

- Mama je prísna, ale nie tak veľmi. Máme aj svetlé chvíle J. A otec? No veď ho poznáte... Akoby bol stále na javisku. Sranda je na prvom mieste. Otec by mi dovolil všetko, čo si zmyslím, ale mama nás oboch drží tak trochu pri zemi. Čo by sme bez nej robili? J

Vy ste najmladšia z troch súrodencov, tak prečo je Viktória naopak – najstaršia?

- Úprimne? Neviem. Tie postavy vznikali postupne, ako som písala. Na úplnom začiatku som nevedela, čo sa stane ďalej alebo či bude mať Viktória mladších súrodencov. Písala som len tak, bez plánu.

Prečo ste sa rozhodli, že vôbec začnete písať? Azda vás nútil otec?

- Nie. Otec už z vlastnej skúsenosti vie, že ak by ma do čohokoľvek nútil, to budem krvopotne odmietať. K písaniu som si našla cestu sama, už ako malá. Keď sa mi nič nedarí, písanie je stále tu. Aby ma zachránilo. Kniha vznikla úplnou náhodou: nuda cestou do Chorvátska robí svoje a ja som mala odrazu potrebu začať niečo písať.

Rozprávali ste sa s ním o knihe? Radil vám, ako čo napísať, aby kniha bola úspešná?

- Nie. Môj otec čítal knihu až keď sa zjavila na pultoch. A okrem toho, nikdy by som si od neho poradiť nenechala. V tomto som rovnaká, ako on.

Teraz máte štrnásť rokov, budete písať ďalej? Trebárs o tatkovi a o tom, že on svoje príbehy občas „dofarbuje“?

- Určite budem pokračovať v písaní. Stále mám rozpísané rôzne poviedky. Aj keď si nie som istá, či sa otec zjaví aj v ďalšej knihe ( ak nejaká bude). Nemôže byť stredobodom pozornosti už vo štvrtej! Na svete musí byť aspoň aká, taká spravodlivosť. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu