Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štrnásť rokov pekla: Žena smrdí ako ryby a zhnité vajcia, vieme prečo!

Ellie Jamesová
Ellie Jamesová (Zdroj: dailyrecord.co.uk)

ABINGDON - Zakaždým, keď si Ellie Jamesová z Veľkej Británie otvorila vianočný darček, rozplakala sa. Našla si v ňom totiž opäť mydlo. Zlomyseľnosť kolegov ju privádzala do zúfalstva. Teraz, keď už vie, kde je problém, je oveľa pokojnejšia.

Ellie dostala za posledné roky toľko mydiel, parfumov a telových sprejov, že by jej to vystačilo snáď na celý život. Kolegovia a známi jej tým chceli dať najavo, že strašne páchne. Štyridsaťštyriročná riaditeľka spoločnosti si bola toho vedomá, ale nevedela, prečo je to tak.

Lekárom sa však pred časom konečne podarilo zistiť, že trpí trimetylaminúriou (TMAU). Ide o metabolické ochorenie vyvolané tým, že telo nie je schopné správne metabolizovať trimetylamín, ktorý je vedľajším produktom črevného metabolizmu. Vo vnútri tela sa potom tvorí jeho prebytok, čo vedie k tvorbe silného telesného zápachu.

Tento stav sa u Jamesovej prvýkrát prejavil pred štrnástimi rokmi. Všimla si, že jej telo nedokáže spracovať určité druhy potravín ako mäso, mlieko, mliečne výrobky, kávu či ryby. Aj keď sa im vyhýba, sú dni, kedy je hnilobný smrad pripomínajúci ryby alebo pokazené vajcia jednoducho nezastaviteľný. Nepomáha ani voňavý kúpeľ päťkrát denne.

Syndróm rybieho zápachu, ako sa chorobe hovorí, mal na Ellin život zničujúci dopad. "Spočiatku som nechápala, čo sa deje. Vždy som totiž dodržiavala dokonalú hygienu. Najprv mi napadlo, či si moja mačka nepriniesla domov mŕtvu myš a tá začala hniť. Ale keď som si všimla, že sa po mne pozerajú ľudia a držia sa za nosy, som si uvedomila, že je to mnou. Veľmi ma to deprimovalo, bolo to strašne ponižujúce," povedala denníku Daily Mirror.

Teraz, keď vie, že za jej problémy môže trimetylaminúria, pociťuje úľavu. Endokrinológ jej predpísal antibiotiká, špeciálne pH mydlo a navrhol diétny plán, ktorý by mal pomôcť smrad čiastočne obmedziť. "Na moju chorobu neexistuje liek, ale tieto zmeny mi aspoň trochu pomáhajú. Dúfam, že môj príbeh pomôže vzdelávať tých, ktorí na ľudí ako ja ukazujú prstom, a zároveň povzbudí ostatných spolutrpiteľov," dodala Ellie, ktorá si nedávno dokonca našla priateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu