Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najmladší vojak britskej armády v 1. svetovej: Chlapec (12) prežil šesť týždňov v najkrvavejšej bitke!

Sidney Lewis
Sidney Lewis (Zdroj: brecorder.com)

POOLE - Trvalo takmer sto rokov, než boli úplne náhodne objavené vzácne zažltnuté dokumenty, ktoré odhalili tajomstvo jednej rodiny a mimoriadny príbeh Sidneyho Lewisa. Ten vstúpil do armády vo svojich dvanástich rokoch, a stal sa tak najmladším britským vojakom "veľkej" vojny.

Pri príležitosti stého výročia prvej svetovej vojny sa Lewisovi, udatnému vojakovi z juhu Anglicka vyslanému do zákopov krvavej bitky na Somme vo Francúzsku, dostalo posmrtne uznania. A tiež veľkého obdivu jeho syna, ktorý objavil pravdu o svojom otcovi až desiatky rokov po jeho smrti, v roku 1969.

Je august 1915. Sidney Lewis je na prázdninách. Vojna zúri už rok a Veľká Británia nutne potrebuje mužov pre svoju armádu, zloženú vtedy z dobrovoľníkov. Mladý Sidney, ktorý mal ešte len dvanásť rokov, sa napriek svojmu ​​veku pokúsil o šťastie.

"V tom čase boli chlapci nadšenými vlastencami. Bol tu aj veľký tlak zo strany rodín, priateľov a spoločnosti vôbec, aby prispeli k obrane vlasti," vysvetľuje Anthony Richards, ktorý spravuje archívy vo War Imperial Museum v Londýne.

Rodičia väčšinou súhlasili s odchodom mladého synčeka do vojny s tým, že je doma aspoň o jeden hladný krk menej, a že je to pre neho lepšie, ako keby pracoval v bani, uvádza historik Richard van Emden. Odhaduje, že za prvej svetovej vojny bojovalo v britskej armáde okolo 250.000 maloletých. Rodiny boli vtedy presvedčené, že ich deti zostanú v Británii. Oficiálny vek pre nasadenie v zahraničí bol devätnásť rokov.

Najmladší vojak britskej armády
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: brecorder.com)

"Ako sa dvanásťročný chlapec dostal do britskej armády, keď oficiálny vek pre vstup bol osemnásť rokov, je pozoruhodné," pripúšťa van Emden, autor knihy Boys Soldiers of the Great War. "Sidney sa nepochybne robil starším, ako bol a využil ľahostajnosť úradov poverených najímaním vojakov," citovala ho agentúra AFP.

Sidneymu Lewisovi sa podarilo nechať sa najať v Kingstone na juhu Londýna. Jeho matka ani nevedela, kam zmizol, hovorí Colin Lewis, jeho jediný syn, ktorý zdedil statnú postavu po otcovi.

Lewisov podvod vyšiel najavo až v lete 1916, keď jeden vojak na dovolenke Sidneyho matke oznámil, že jej syn bojuje so 106. guľometnou rotou na Somme. Vydesená matka okamžite písala vojnovej kancelárii, aby dosiahla synovo prepustenie a návrat, a k ​​svojmu listu priložila synov rodný list. Na odpoveď nemusela dlho čakať. Armáda odpovedala 24. augusta 1916, že sa prijali príslušné opatrenia a že sa chlapec veľmi skoro vráti.

Tieto dokumenty objavil Colin Lewis pred necelou desiatkou rokov, keď zomrel jeho strýko, ktorý ich starostlivo uschoval. "Môj otec sa samozrejme zmienil, že bojoval za prvej svetovej vojny, ale ja som si myslel, že preháňa, pretože bol vtedy veľmi mladý. Potom už o tom nehovoril. Bolo to ako také rodinné tajomstvo," uvádza dnes osemdesiatročný Colin Lewis.

War Imperial Museum koncom minulého roka potvrdilo pravosť dokumentov a vyhlásilo Sidneyho Lewisa za najmladšieho britského vojaka prvej svetovej vojny.

Pri príležitosti stého výročia začiatku vojny chce Colin Lewis vzdať úctu svojmu otcovi. Vypraví sa s deťmi a vnukmi na bývalé bojové pole na Somme, kde po šesť týždňov bojoval jeho otec. "Najviac ma mrzí, že som nemohol otcovi povedať: Som na teba veľmi hrdý. Bol si veľmi odvážny muž, teda skôr chlapec," podotýka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu