Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záhadný rukopis odolával rozlúšteniu 600 rokov: Teraz vydal prvé slová!

(Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Hovorí vám niečo meno Wilfrid Voynich? Pravdepodobne nie, ale aj tak záhadný rukopis, ktorý našiel, už dlhé roky máta vedcov, ktorí sa snažia preniknúť do jeho tajov. Tento text je totiž napísaný neznámym písmom a obsahuje zvláštne kresby, ktoré zatiaľ nerozlúštili ani najmúdrejšie hlavy. Zdá sa však, že ľudstvu predsa len svitla nádej.

Rukopis bol nájdený v 1912 v Taliansku americkým obchodníkom s knihami Wilfridom Voynichom a pochádza približne z rokov 1404-1438. Pôvodne mal asi 272 strán v 17 hárkoch, zachovaných je však len 240. Kniha obsahuje zhruba 35 tisíc slov a je rozdelená do niekoľkých častí: botanickej, astronomickej, biologickej, kozmologickej a farmakologickej.

Ako informoval portál novinky.cz, jeho prvým doloženým vlastníkom bol alchymista Jiří Bareš, žijúci v Prahe na začiatku 17. storočia. Medzi ďalších majiteľov patril napríklad učenec Athanasius Kircher a v súčasnosti ho vlastní univerzita v Yale.

Ak si však vedci o sebe mysleli, že im patrí svet a nič pred nimi nezostane záhadou, veľmi sa mýlili. Na tomto rukopise si totiž vylámali zuby mnohí lingvisti, kryptológovia ako aj odborníci z rôznych vedeckých odvetví. Po spoločnom neúspechu dospeli k záveru, že ide o výmysel a nie je dôvod, prečo sa ním ďalej zaoberať.

Záhadný rukopis odolával rozlúšteniu
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Istý obrat prišiel vlani v júni, kedy teoretický fyzik Marcelo Montemurro zverejnil štúdiu, v ktorej popísal, že podľa počítačovej analýzy sa štruktúra textu podobá skutočnému jazyku a vyvrátil tým teóriu o podvode.

Najnovšie však hladinu rozvíril Stephen Bax, expert na aplikovanú lingvistiku, ktorý sa rukopisom zaoberá posledné dva roky. Pri lúštení rukopisu vraj použil svoje skúsenosti so stredovekými textami a znalosť semitských jazykov.

"Napadlo mi určiť v texte vlastné mená, pomocou metódy, ktorou sa lúštili egyptské hieroglyfy a ďalšie tajomné rukopisy. Text obsahuje množstvo ilustrácií hviezd a rastlín, porovnaním so stredovekými rukopismi v arabčine a iných jazykoch sa mi podarilo niektoré identifikovať," prezradil vedec.

Medzi slová, ktoré rozpoznal, patrí Taurus, ktoré sa nachádza hneď vedľa obrázku so siedmimi hviezdami, znázornenými ako súčasť súhvezdia. Ďalšími sú kantairon pri obrázku zemežlč (lat. centaurium), jalovec, černuška siata, koriander, šafran, bavlna či Chiron (planétka). Podľa neho tak zrejme ide o vedecké pojednanie o prírode. Preniknúť hlbšie do obsahu však bude ešte ťažká malina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu