Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stretnutie s ním znamenalo smrť: Objavili predátora, ktorý bol postrachom Európy

Lebka torvosaura gurneyi Zobraziť galériu (2)
Lebka torvosaura gurneyi (Zdroj: nationalgeographic.com)

LISABON - V Európe sa pred zhruba 150 miliónmi rokov preháňal dinosaurus, ktorému nebolo radno pripliesť sa do cesty. Uviedli to v stredu dvaja portugalskí vedci, ktorí identifikovali najväčšieho mäsožravého dinosaura, aký bol kedy v Európe nájdený. Desať metrov dlhý Torvosaurus gurneyi bol podľa vedcov postrachom jurského obdobia.

"Rozhodne bolo lepšie nechodiť mu do cesty," povedal paleontológ Christophe Hendrickx. Torvosaurus gurneyi bol podľa jeho slov impozantný tvor. Vážil štyri až päť ton, lebku mal dlhú skoro 1,2 metra a silné čeľuste s čepeliam podobnými zubami dlhými až desať centimetrov. Jeho telo bolo podľa všetkého porastené nejakým raným druhom peria. "Bol to zjavne super - predátor živiaci sa zrejme bylinožravými dinosaurami," doplnil Hendrickx.

Silná lebka bola prispôsobená na lov koristi
Zobraziť galériu (2)
Silná lebka bola prispôsobená na lov koristi  (Zdroj: nationalgeographic.com)

Pozostatky nového druhu našiel v Portugalsku amatérsky hľadač fosílií v roku 2003 pri skalných útesoch v Lourinhã, mestečku asi 72 kilometrov severne od Lisabonu. Výsledky skúmania vedcov zverejnil odborný časopis PLoS ONE. Meno Torvosaurus znamená "brutálna jašterica " a prívlastok gurneyi dostal na počesť Jamesa Gurneyho, autora a ilustrátora obľúbenej série kníh Dinotopie. K druhu Torvosaurus podľa vedcov patril tiež Torvosaurus tanneri, ktorý v rovnakej dobe žil v Severnej Amerike. Jeho fosílne pozostatky sa našli v Colorade, Utahu a Wyomingu. Identifikovaný bol v roku 1979.

torvosaurus ganneri
Zobraziť galériu (2)
torvosaurus ganneri  (Zdroj: nationalgeographic.com)

Torvosaurus gurneyi nebol jediný mäsožravý dinosaurus v Európe toho času. Vie sa napríklad o európskej odnoži dobre známeho amerického jurského predátora Allosaura, ale Torvosaurus objavený v Portugalsku bol väčší. Torvosaurus gurneyi je tak nielen najväčší známy mäsožravý dinosaurus v Európe, ale tiež najväčší známy pozemný predátor, aký bol kedy na tomto kontinente objavený, dodali vedci.

Avšak v iných kútoch sveta existovali aj väčšie dravce. Tyrannosaurus v Severnej Amerike, Carcharodontosaurus a Spinosaurus v Severnej Afrike a Giganotosaurus v Argentíne boli všetci oveľa väčší ako Torvosaurus; žili ale až v období kriedy, ktorá nasledovala po jure. Torvosaurus už bol 80 miliónov rokov fosília, keď po zemi chodil Tyrannosaurus rex.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu