Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Antikoncepcia žien spred 200 rokov: Takto vyzerá starodávny nástroj ochrany!

Vaginálna striekačka Zobraziť galériu (2)
Vaginálna striekačka (Zdroj: Chrysalis Archaeology)

NEW YORK - Moderné prostriedky ochrany pred počatím a pohlavnými chorobami už berieme ako samozrejmosť a nikto sa nezamýšľa nad nich tvarom či formou. O to viac bizarný by sa mohol zdať predmet, ktorý objavili archeológovia v New Yorku a dlho mu pripisovali úplne iný účel. Nakoniec však prišli na to, že ide o nástroj, ktorý používali dámy v minulosti, by sa postarali o svoju intímnu hygienu.

Archeológovia odkryli v roku 2010 počas výkopov pozdĺž severnej strany radnice na Manhattane antikoncepčný artefakt dlhý približne osem centimetrov. Dlho sa však domnievali, že ide o mlynček na korenie, až pokým tento mesiac nezmenili svoj názor.

"Vaginálna striekačka" je vyrobená z kosti neidentifikovaného cicavca a nachádzala sa medzi domovými odpadkami z radnice, ktoré sa tu nakopili v rokoch 1803 až 1815. Nechýbala medzi nimi ani fľaša likéru, čo podľa prezidentky spoločnosti Chrysalis Archeology Alyssy Looryaovej znamená, že ju vyhodili počas nejakej oslavy. A tá pravdepodobne potom pokračovala aj v posteli.

Dvestoročný artefakt má tvar dutého valca s otvormi v jeho hornej časti a bol používaný ako forma antikoncepcie. Ženy si pomocou neho aplikovali dovnútra rôzne látky vyrobené z minerálov alebo koreňov stromov, a to pred či po sexe. Tak isto ho používali ako prostriedok toho, čo považovali za samohygienu.

V New Yorku pritom nešlo o žiadny ojedinelý prípad. Neskoršie modely takýchto striekačiek boli nájdené aj blízkosti nevestincov, čo znamenalo, že ich nepoužívali iba ekonomicky zabezpečené ženy, ale aj prostitútky.

Antikoncepcia žien spred 200
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Chrysalis Archaeology)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu