Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Z chudáka sa stal miliardár: Neuveriteľný príbeh Ukrajinca, ktorý mal problém prežiť!

Ukrajinec Jan Koum Zobraziť galériu (3)
Ukrajinec Jan Koum (Zdroj: FB, SITA)

KALIFORNIA – Jan Koum je 37-ročný Ukrajinec, ktorý sa ako malý presťahoval do Spojených štátov. Vtedy mal ešte len 16 rokov a jeho rodina problém prežiť. Teraz má o dvadsať rokov viac a na účte pekných pár miliárd dolárov. Tento jedinečný príbeh vám môže ukázať, že na svete je všetko možné. Čo sa stalo v živote tohto Ukrajinca také kľúčové, že sa z neho stal muž, ktorý dokonca života už nemusí ani pohnúť prstom?

Mladícke začiatky v živote Kouma sú spojené s dedinským prostredím, kde nebolo poriadne ani teplej vody ani elektriky. Z politických a protižidovských nálad museli svoju domovinu opustiť. Po príchode do Ameriky sa živil iba známkami na jedlo, ktoré dostávajú sociálne najslabší občania v zámorí. Matka dokonca dostala rakovinu a ich problémy sa len zväčšili.

V roku 2000 mu matka zomrela. Otec zomrel už pred 3 rokmi. Zrazu ostal celkom sám. Po škole sa začal venovať IT-sektoru, ktorý mu zavoňal a ostal pri ňom. Neskôr sa spoznal s Brianom Actonom. Spolu vymysleli aplikáciu WhatsApp, ktorá mala zjednodušiť posielanie správ cez smartfóny.

Z chudáka sa stal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB, SITA)

Konkrétne slúži na vymieňanie textových správ medzi používateľmi smartfónov. Túto vec si všimol zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg a zainvestoval do nej. Celková hodnota transakcie sa pohybovala na úrovni 19 miliárd dolárov.

Koum vlastní približne polovicu akcií aplikácie, takže len na jeho účte pribudne takmer 7 miliárd dolárov. Janovi však aj naďalej ostala skromnosť. Logo aplikácie doteraz nesvieti v budove, kde pracujú. Vraj je to na nič, iba na posilnenie ega.

Aplikácia WhatsApp sa používa na komunikáciu v smartfónoch
Zobraziť galériu (3)
Aplikácia WhatsApp sa používa na komunikáciu v smartfónoch  (Zdroj: FB, SITA)

Po oznámení kúpi Facebookom, Ukrajinec na svojom blogu poodkryl misiu celej aplikácie: „Približne pred 5 rokmi sme štartovali príbeh WhatsApp s jednoduchou misiou: Vymyslieť jednoduchý produkt, ktorý budú používať milióny ľudí. Nič iné nás nezaujímalo. Dnes ohlasujeme partnerstvo s Facebookom, ktoré nám umožní pokračovať v našom posolstve. Táto akcia umožní mne a mojim kolegom naďalej pracovať a expandovať, aby bola čo najdostupnejšia a najrozšírenejšia pre každého. Čo sa zmení pre vás? Nič,“ odkázal Koum svojim fanúšikom.

Celá kúpa je v technologickom svete veľká vec. Pred nedávnom kúpil Facebook Instagram za približne jednu miliardu. Tento raz je obchod mnohonásobne väčší a prsty v tom má aj Ukrajinec, ktorý kedysi trel biedu a vedel, čo je to vypracovať sa z nuly na absolútny vrchol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu