Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Češke (47) rástol štyri roky tento obor: Bez neho je chudšia o 66 kg!

Pacientka pred operáciou Zobraziť galériu (3)
Pacientka pred operáciou (Zdroj: profimedia.sk, ktnb.cz)

ZLÍN - Vyhýbať sa lekárskej pomoci sa nevypláca. Istá Češka ignorovala fakt, že sa jej neustále zväčšovalo brucho a svoj osud ponechala v božích rukách. A tam takmer aj skončila. Lekári jej na poslednú chvíľu vyoperovali tumor veľký ako svet.

Lekári v zlínskej nemocnici odstránili zhubný nádor brucha vážiaci 36 kilogramov z tele štyridsaťsedemročnej pacientky. Podľa nich v nej mohol rásť tri až až štyri roky. Operácia sa v krajskej nemocnici uskutočnila v druhej polovici decembra a trvala sedem hodín. Žena by mohla byť prepustená z nemocnice za niekoľko dní, ak nebude treba rehabilitácia, uviedol primár chirurgického oddelenia Jiří Klein.

Lekári však nechceli komentovať, prečo žena nechala situáciu zájsť tak ďaleko. Zrejme nevedela, že ide o onkologické ochorenie. Po tom, ako ju hospitalizovali, sa ju lekári snažili stabilizovať a pripraviť na zákrok. Nádor bol však príliš veľký, röntgenové lúče ho nedokázali presvietiť. Stav pacientky sa ale neustále zhoršoval, preto sa muselo operovať.

V Češke (47) rástol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk, ktnb.cz)

Počas zákroku aj po ňom došlo k veľkému krvácaniu. Pri operácii sa spotrebovalo dvadsať transfúznych jednotiek krvi, celkovo bolo doteraz potrebných 66 krvných konzerv, 51 jednotiek plazmy, štyri doštičkové náplavy a špeciálny preparát na zástavu krvácania.

Nádor vychádzal zo svaloviny maternice a na pobrušnici a v závese čreva mal niekoľko dcérskych ložísk. Celková hmotnosť odstránených tkanív bola 66 kg. Pred operáciou vážila pacientka 117 kg, teraz už len 51 kg.

V Češke (47) rástol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk, ktnb.cz)

Pre primára bola operácia životnou skúsenosťou, s ničím podobným sa doteraz nestretol. uviedol Klein.

Prognóza pacientky ešte nie je istá, nie sú kompletne hotové histologické vyšetrenia. Ojedinelý prípad, ktorý zaujal aj svetové médiá, budú lekári publikovať v odbornej tlači.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu