Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zabavte sa s nami: Toto sú najznámejšie pop tance a ich triky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: commons.wikimedia.org)

BRATISLAVA - K poslednému dňu v roku už tradične patrí dobrá zábava s priateľmi, nápojmi a hudbou. Ak by ste si chceli zatancovať, ale cítite sa na parkete ako nemehlo, pozrite si naznámejšie pop tance. Určite ich zvládnete aj vy.

GANGNAM STYLE
Skladba Gangnam Style je už osemnástym singlom kórejského hudobníka PSY, pochádza z jeho šiesteho albumu. Vyšla v júli 2012 a v hudobníkovej domovskej krajine debutovala na prvom mieste. Veľmi rýchlo si obrovskú popularitu získal Gangnam Style aj vo svete. 21. decembra 2012 dosiahol videoklip k skladbe ako vôbec prvý v histórii 1 miliardu zhliadnutí na portáli YouTube. Dnes je to už takmer dvojnásobok
Refrén "Oppan Gangnam Style" sa dá preložiť ako "Veľký brat štýlu Gangnam" a odkazuje na snobskú mestskú časť Gangnam v Soule, ktorú PSY prirovnáva k  Beverly Hills. "Ľudia, ktorí sú skutočne z Gangnamu, to nikdy o sebe nešíria - to tvrdia len rôzni pozéri, ktorí vravia, že sú majú "Gangnam štýl" - takže táto skladba si vlastne robí srandu z takých ľudí, ktorí sa veľmi snažia byť niečím, čím nie sú."
Podľa hudobníka kórejskí fanúšikovia od neho vždy očakávajú veľmi veľa aj ohľadom tanca, preto strávil až 30 nocí vytváraním pohybov, ktoré by sa im páčili. Skúšal napodobňovať rôzne zvieratá ako panda či kengura, až napokon vyhral kôň. Jazdu na ňom, držanie oprát a hádzanie lasom napokon napodobňoval celý svet. Vrátane amerického prezidenta Barracka Obamu.



MACARENA
Pieseň španielskej dvojice Los del Río Macarena bola tak slávna, že si na ňu asi pamätá väčšina z nás, hoci o jej autoroch už nikdy viac počuť nebolo.
Vznikla spontánne na počesť venezuelskej tanečnice flamenca Diany Patricie Cubillán Herrery, ktorej Los del Río po neuveriteľnom predstavení zaspievali: ""Dale a tu cuerpo alegría, Ma'dalena, que tu cuerpo e' pa' darle alegría y cosa' Buena", teda "Daj svojmu telu radosť, Magdalena, lebo tvoje telo má dávať radosť a dobré veci".
Pieseň o Magdalene už však bola  v tej dobe v Španielsku pomerne populárna, preto Los del Río zmenili meno hlavnej hrdinky na Macarenu (podľa jednej z mestských častí Sevilly). Takto pozmenená pieseň vyšla v roku 1993 a podmanila si celý svet. V americkej hitparáde sa napríklad udržala rekordných 60 týždňov, čo sa podarilo prekonať speváčke Adele až po dlhých 15-ich rokoch! Rekord za najdlhšie prvé miesto držia Los del Río dodnes.
K obrovskému úspechu prispel aj chytľavý tanec, ktorý sa so skladbou spája. Podrobných návodov na jeho predvádzanie nájdete na internete desiatky, dokonca má aj vlastnú webovú stránku! Zapísaný je aj v Guinessovej knihe rekordov, keď  ho v roku 1996 v New Yorku naraz tancovalo až 50 000 ľudí.



LAMBADA
Brazílsky tanec Lamabada získal najväčšiu popularitu v Latinskej Amerike a Karibiku v 80-tych rokoch. Zahŕňa v sebe prvky viacerých tancov ako Forró, salsa, merengue, maxixe či carimbó.
V roku 1988 navštívil brazílske Porto Seguro francúzsky podnikateľ Olivier Lamotte d´Incamps, ktorý tu videl domácich tancovať lambadu. Erotický náboj pôvodne bolívijskej hudby a hlavne tanec v krátkych sukničkách, odhaľujúcich tango nohavičky, zaujal d´Incampsa natoľko, že zakúpil práva na 300 piesní lambady. Vo Francúzsku vytvoril z niekoľkých hudobníkov senegalskej kapely Touré Kunda novú skupinu Kaoma a rozšíril lambadu po celom svete.
Kaoma nahrala v roku 1989 po portugalsky hit Lambada, z ktorého sa predalo 5 miliónov kópií, v jedenástich krajinách dosiahol vrchol hitparád. Hudba i tanec boli prebraté od viacerých latinskoamerických umelcov, jedna zo skupín dokonca vyhrala súd o autorské práva na pieseň.



ASEREJE
"Tke Ketchup Song" (alebo "Kečupová pieseň"), ako znie anglický názov skladby "Aserejé", nahrala španielska skupina Las Ketchup. Svetové hitparády ovládla skladba v roku 2002, keď sa na vrchol rebríčka vyšplhala až v 27-ich krajinách.
Skladba existuje v troch verziách - španielskej, anglicko-španielskej a portugalskej, refrén je však vo všetkých rovnaký. Pripomína španielčinu, ale je to vlastne prerábka rapového hitu z roku 1979 "Rapper´s Delight" od Sugarhill Gang. Kým ten spieval: "I said a hip, hop, the hippie to the hip-hip-hop, a you don´t stop", Las Ketchup si nôtili "aserejé ja de jé de jebe to de jebere sebiunouva".
V roku 2002 skladbu obvinili z propagácie satanizmu, Lucifera a pekla. Názov skladby "Aserejé" podľa neprajníkov pozostáva zo slov ser (bytosť) a ereje (kacírstvo) a aj ostatný text má poukazovať na zlé sily.



YMCA
Písmená YMCA sú skratkou spolku Young Men´s Christian Association, preslávila ich však aj americká hudobná skupina Village People a charakteristický tanec z roku 1978.
Skladba, z ktorej sa predalo až 10 miliónov kópií, sa pôvodne nestretla z pochopením organizácie YMCA. Tá dokonca hrozila žalobou, ale všetko sa vyriešilo, keď vďaka skladbe zaregistrovali zvýšený záujem o členstvo.
Dodnes sa skladba s obľubou hrá na mnohých športových zápasoch v Európe i Amerike, kde sa davy naťahujú pri predvádzaní písmen z piesne.
Tanec bol verejne predstavený 6. januára 1979 v hudobnom televíznom programe, v oficiálnom videu sa nenachádza. Vtedy ho predviedli diváci v štúdiu počas vystúpenia skupiny so skladbou YMCA. "Y" predstavujú paže natiahnuté nad hlavou, "M" sa ukazuje rovnako, len treba ruky "zlomiť" v lakťoch tak, aby sa prsty oboch rúk dotkli nad hlavou, "C" znázorňujú ruky zohnuté v tomto tvare vľavo pri tele a "A" ruky zopnuté nad hlavou.
V roku 2009 zapísali tanec do Guinessovej knihy rekordov, keď ho v Texase naraz tancovalo 44 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu