Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhaliť infarkt môžete aj sami

Ak sa u vás náhle objavia bolesti na hrudníku, už po 20 min. si môžete urobiť test na infarkt. Zobraziť galériu (2)
Ak sa u vás náhle objavia bolesti na hrudníku, už po 20 min. si môžete urobiť test na infarkt.

Až 19 000 ľudí ročne zomiera na Slovensku na ochorenie srdca. Najčastejšou príčinou úmrtia je aj napriek modernej liečbe srdcový infarkt, pretože rozpoznanie jeho príznakov je veľmi ťažké.

Už aj u nás sa však objavil nový spôsob rýchleho a spoľahlivého odhalenia infarktu. O čo ide a v čom spočívajú najväčšie výhody špeciálnych krvných testov?

Na pohľad pripomínajúca kreditnú kartu či tehotenský test - takto vyzerá diagnostická pomôcka Cardiodetect, ktorá slúži na rýchle odhalenie srdcového infarktu. Na Slovensku sa objavila už viac ako pred rokom, mnohí lekári a záchranári ju už vyskúšali a pochvaľujú si ju. Podľa odborníkov je jej použitie natoľko jednoduché, že každý by si v prípade potreby mohol test vykonať doma sám. Kúpiť si ho však nie je jednoduché. Pre laickú verejnosť je prístupný len vo vybraných lekárňach alebo priamo u distribútora.

Aké sú výhody

Najväčšou výhodou Cardiodetectu je, že oproti iným bežne používaným vyšetreniam na diagnostikovanie srdcového infarktu je rýchlejší. Zistí ho minimálne o 4 až 6 hodín skôr s tým rozdielom, že si nevyžaduje žiadne iné vybavenie. „Infarkt srdca často prebieha atypicky, príznaky mnohokrát nie sú jednoznačné. Nie vždy pomôže EKG,“ vysvetľuje doktor Ladislav Pasztor, prezident Asociácie súkromných lekárov. Cardiodetect však už po dvadsiatich minútach od začatia príznakov dokáže spoľahlivo odhaliť, či pacient infarkt má, alebo nie. „Existujú prípady, keď bol pacient práve vďaka tomuto testu prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti a to aj napriek negatívnemu EKG, ktoré infarkt nenaznačovalo,“ hovorí Martin Hass z Pharmacare Slovakia. „Vďaka testu sa s liečbou na infarkt myokardu začalo minimálne o 4 - 6 hodín skôr,“ potvrdzuje. Ďalšou výhodou je, že test možno uskutočniť kdekoľvek v teréne od -70 °C do +40 °C, v nemocnici a taktiež doma.

Zatiaľ nie je uhrádzaný

Napriek tomu, že test má obrovský význam pre záchranu života a takmer 100 % spoľahlivosť, na Slovensku ešte nie je dostatočne využívaný - a to aj preto, že nie je plne uhrádzaný zdravotnými poisťovňami. Najnovšie používanie testu odporučila aj Slovenská kardiologická spoločnosť, a to hlavne pre záchranárov a lekárov. Ak by ste si ho chceli kúpiť, môžete tak urobiť v niektorých predajniach, alebo si ho priamo objednať u distribútora. Rátať však musíte s vyššou cenou - 900 Sk za jeden test.

Takto sa otestujete:

1. Zistite čas prvých bolestí. Začať prevedenie testu má zmysel až za 20 minút od prvých príznakov. Vyberte kartu z obalu. Snímte ochrannú oválno-kovovú fóliu, ktorá kryje testovacie políčko.

2. Miesto vpichu potrite dezinfekčným roztokom. Za miesto vpichu je najlepšie zvoliť okraje posledného článku prstu (bruško), najlepšie 3. či 4. prsta.

3. Odberovým perom alebo „kopíčkom“ urobte vpich do miesta, ktoré bolo dezinfikované a dezinfekcia už zaschla.

4. 6 - 8 kvapkami krvi zaplňte oválne testovacie políčko. Zlepšenie vytekania krvi môžete dosiahnuť masážou okrajov prstov.

5. Počkajte 15 minút. Potom odčítajte výsledok.

Vyhodnotenie testu:
2 prúžky - test je pozitívny.
1 prúžok v kontrolnej línii - test je negatívny.
1 prúžok v línii h-FABP - nesprávne meranie. Test vykonajte znovu.
Žiadny prúžok - nesprávne meranie. Vykonajte nový test.

Odhaliť infarkt môžete aj
Zobraziť galériu (2)

Príznaky srdcového infarktu:

- Ťažké, viac ako 5 minút trvajúce bolesti na hrudníku, ktoré môžu vystreľovať do ramena, lopatky, krku, dolnej čeľusti či nadbruška.
- Silný pocit úzkosti, strachu (zo smrti), nervozity.
- Pocit na zvracanie, zvracanie.
- Pocit slabosti a závraty (tiež bez bolesti), prípadne bezvedomie.
- Pocit dychovej nedostatočnosti (krátky dych), studený pot.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu