Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V zbierke má aj zašifrovanú pohľadnicu

„Jedna z mojich šifrovaných pohľadníc. Nikdy som nerozlúštil, čo je na nej  napísané,“ ukazuje Ján Dobrovolský. Zobraziť galériu (5)
„Jedna z mojich šifrovaných pohľadníc. Nikdy som nerozlúštil, čo je na nej napísané,“ ukazuje Ján Dobrovolský.

MICHALOVCE - Pohľadnice sú aj dnes, v časoch elektronickej pošty, stále obľúbené. Málokto však možno vie, že prvé pozdravy sa objavili až v roku 1865. Boli bez obrázka, pripomínali korešpondenčný lístok. Lekár Ján Dobrovolský z Michaloviec je vášnivým zberateľom pohľadníc, ktoré má aj z 19. storočia.

„Zaoberám sa všetkým, čo súvisí s históriou poštového doručovania. Som bývalým vojakom, preto ma zaujímali poľné pošty z 1. a 2. svetovej vojny, samozrejme, prvé pohľadnice a pečiatky na nich,“ upresňuje Ján Dobrovolský. V jeho zbierke sú i pohľadnice z konca 19. storočia.

„Ich predchodcami boli korešpondenčné lístky. Na prednej strane bola známka, adresa a dve pečiatky. Jedna z odosielacej a druhá z prijímacej pošty. Je zaujímavé, že pohľadnice odoslané zo Sobraneckých kúpeľov boli už na druhý deň doručené adresátovi v Budapešti,“ konštatuje zberateľ, ktorý je ochotný za pohľadnicu dať i niekoľko tisíc korún.

Zameral sa na pohľadnice s motívom Michaloviec, Sobranecka a Zemplínskej Šíravy. Vo svojej zbierke má i šifrovanú pohľadnicu, ktorú dodnes nikto nevylúštil. „Pohľadnica je určená slečne Anne Mičkovej zo Životíc pri Novom Jičíne. Žiaľ, nepodarilo sa mi zistiť, či táto pani ešte žije a čo je vlastne v šifrovanej pohľadnici napísané,“ dodáva J. Dobrovolský, ktorý ju kúpil na burze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu