Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzrušujúci unikát: V USA objavili otravného tvora plného krvi!

Fosília komára
Fosília komára (Zdroj: rawstory.com)

WASHINGTON - Unikátnu fosíliu 46 miliónov rokov starého komára s bruchom plným suchej krvi sa podarilo nájsť v americkom štáte Montana. S odvolaním sa na amerických vedcov o tom dnes informovala agentúra AFP.

"Je to nesmierne vzácna fosília, jediná svojho druhu na svete," povedal Dale Greenwalt, hlavný autor štúdie o náleze, ktorú zverejnil denník Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vzrušujúci unikát: V USA
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: rawstory.com)

Vedcom sa podarilo v bruchu komára zistiť nezameniteľné stopy železa. Z akého tvora krv pochádzala, ale nie je možné zistiť, pretože z takto starej fosílie nemožno extrahovať DNA.

Greenwalt sa domnieva, že korisťou hmyzu mohol byť nejaký vták, pretože dávny nález pripomína súčasných jedincov čeľade komárovití (Culicidae), ktorí sa radi kŕmia na operencoch. Zároveň však expert podotkol, že "je to číra špekulácia".

Komár, respektíve komária samička nájdená v Montane, nie je najstaršou známou komáriou fosíliou na svete - ďaleko ju predháňa 95 miliónov rokov starý komár zaliaty v jantáre, ktorý sa našiel v Barme. Skutočnosť, že má v bruchu krv nejakého živočícha, z nej ale robí nesmierne vzrušujúci nález aj kuriozitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu