Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prekvapivý výsledok výskumov: Veriaci ľudia sú menej inteligentní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Metaanalýza 63 výskumov datovaných od roku 1928 ukázala, že nábožní ľudia sú menej inteligentní ako ateisti. Len desať zo štúdií totiž dokazovalo pozitívnu koreláciu medzi inteligenciou a vierou v Boha.

Štúdiu nazvanú Vzťah medzi inteligenciou a nábožnosťou: Metaanalýza a niekoľko možných vysvetlení vypracoval tím vedcov na čele s profesorom Mironom Zuckermanom z Rochesterskej univerzity. Zverejnili ju v akademickom časopise Personality and Social Psychology Review.

Zuckermanova analýza ukázala, že inteligentným ľuďom, ktorí zvyknú premýšľať analyticky a nie intuitívne, prekáža iracionálna podstata viery. Nepáči sa im totiž, že ju nemožno zmerať či otestovať a nie je vedecky ukotvená. Rovnako sa neradi podriaďujú a nepotrebujú oporný bod, aký zvyknú ľudia hľadať práve vo viere. Tiež platí, že inteligentnejšie deti majú problémy veriť v Boha. Inteligenciu pritom tím vedcov definoval ako "schopnosť argumentovať, plánovať, riešiť problémy, myslieť abstraktne, rozumieť komplexným ideám, rýchlo sa učiť a učiť sa z vlastných skúseností." Nábožnosť zas opísali ako zapájanie sa do niektorých či všetkých aspektov náboženstva ako viera v nadprirodzenú bytosť, ponúkanie darov tejto bytosti a vykonávanie rituálov spojených s vierou. 

Výsledky štúdie vedci zverejnili v čase, keď Richard Dawkins, významný britský etológ a evolučný biológ propagujúci ateizmus, spôsobil rozruch kontroverzným vyhlásením týkajúcim sa moslimov. "Všetci moslimovia sveta majú menej Nobelových cien ako cambridgské Trinity College. V stredoveku sa im však podarili skvelé veci," uviedol. V minulosti tiež nazval islam "jedným z najväčších ziel na svete". S týmito vyhláseniami však nesúhlasili ani mnohí jeho priaznivci, pričom novinár Tom Chivers dokonca napísal blog s titulkom "Prosím, mlč, Richard Dawkins, prosím ťa o to ako fanúšik". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu