Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA cez Microsoft špehovali všetko: Skype, e-maily aj chat!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: google.com)

LONDÝN - Na povrch vychádzajú stále nové informácie o tom, ako vlastne prebiehalo špehovanie USA voči Európe a zvyšku sveta. Do celého procesu boli údajne zapojené viaceré internetové spoločnosti. Najnovšie sa hovorí o Microsofte, ktorý podľa informácií denníka The Guardian umožnil špehovať svojich klientov.

Britský denník sa kauze týkajúcej sa americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a odhaľovaniu informácií o jej sledovaní venuje už niekoľko týždňov. Dokumenty, ktoré mu poskytol jej bývalý pracovník Edward Snowden, vraj dokazujú, že Microsoft umožnil špehovať komunikáciu svojich klientov služieb Skype, Outlook.com (Hotmail.com) a SkyDrive. Agentom NSA povolil obchádzať šifrovanie obsahu kedykoľvek, a to aj bez osobitného povolenia. V prípade Skype sa tak vraj dialo už od roku 2010.

Microsoft dokonca umožnil agentúre posledný rok voľne sledovať nielen hovory, ale aj videohovory a chat, píše portál iDnes.cz odvolávajúc sa na Guardian. Nie je však známe, či NSA týmto spôsobom špehovala všetkých užívateľov, alebo len podozrivé osoby. Skype aj Microsoft podobné obvinenia v minulosti odmietli, ale najnovšie informácie hovoria v ich neprospech.

V materiáloch, ktoré Snowden odovzdal denníku Guardian, sa píše aj o kvalite odposluchov Skype hovorov. "Zhromaždené Skype hovory boli veľmi jasné a metadáta kompletné."

Skype patrí firme Microsoft od roku 2011, ale služba údajne spolupracovala s federálnymi úradmi pred týmto predajom. Pred rokom vyšlo najavo, že Skype pomohol NSA strojnásobiť množstvo odpočúvaných videochatov.

Od začiatku roka 2013 údajne Microsoft v rámci špehovacieho programu PRISM spolupracoval s FBI na zabezpečení prístupu agentov k dátam na úložisku SkyDrive, ktoré využíva približne štvrť miliardy užívateľov. Ani v tomto prípade agenti nemuseli žiadať o osobitné povolenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu