Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odhalili novú pravdu o Slnku: Tajomstvo staré 70 rokov je rozlúštené!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

PRAHA/KOLUMBIA - Vedeli ste, že teplota slnečnej koróny je mnohonásobné vyššia ako teplota povrchu Slnka? Či už áno alebo nie, vedci konečne prišli na to, čo spôsobilo tento jav a zároveň sa im podarilo zachytiť priebeh koronálneho výtrysku, ktorý sa podobal vlne cunami.

Hinode a ďalší satelit SDO zaznamenali koronálny výtrysk hmoty, kedy sa plazma držaná magnetickým poľom ženie po povrchu hviezdy rýchlosťou až 400 km/s. Teplota tejto masy pritom činí až milión stupňov. Z dát sa vedcom podarilo určiť silu magnetického poľa v pokojnej časti koróny.

Pozorovanie odhalilo, ako výtrysky prebiehajú, čo je dôležité pri ich predpovedaní v budúcnosti. Slnko vtedy totiž vysiela do vesmíru množstvo rýchlo sa pohybujúcich častíc, ktoré môžu narušiť satelitnú komunikáciu alebo dokonca vyraďovať z prevádzky elektrické siete.

Hinode mapujúci hustotu povrchu Slnka každých 45 sekúnd zároveň pomohol rozlúštiť 70 rokov staré tajomstvo, prečo je koróna teplejšia ako povrch Slnka. Kým v jadre panuje okolo 15 miliónov stupňov, na povrchu je to len 6000 °C. V koróne ale môže teplota stúpnuť na milión stupňov.

Michael Hahn a Daniel Wolf Savin z Kolumbijskej univerzity uviedli tento týždeň na stretnutí oddelenia slnečnej fyziky americkej Astronomickej spoločnosti, že to súvisí s tzv. polárnou koronálnou dierou.

Magnetické silokrivky na póloch vystupujú vysoko nad povrch Slnka. Tadiaľ prúdi energia z vnútra Slnka do koróny a prudko ju ohrieva, zatiaľ čo okolitý povrch zostáva relatívne chladný. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu