Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Laureát Hercovej misie Martin Huba: Art Film Fest je neuveriteľne užitočný

Martin Huba Zobraziť galériu (6)
Martin Huba (Zdroj: SITA, TASR)

TRENČÍN – Pokiaľ ide o divadlo a v poslednom čase aj o film, osud bol k Martinovi Hubovi taký milosrdný, že nech by sa mu už udiala akákoľvek krivda, musí byť len vďačný.

Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal charizmatický Huba, ktorý si v sobotu (21. 6.) v rámci medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne prevzal repliku prestížneho ocenenia Hercova misia. 

 "Hercova profesia je závislá od rôznych šťastných zhôd okolností. Je veľa ľudí, ktorí by si zaslúžili ďaleko veselší a krajší osud na tejto hereckej púti a nemali to šťastie. Nie každému sa rovnakou mierou naplnila táto čaša šťastia. Dnes si strašne vážim, že mi osud a Pán Boh pomohli k tomu, že mám tu česť tu sedieť. Mnohým sa toho šťastia nezaslúžene nedostalo," povedal Huba. 

Ako dodal, v poslednom čase mnohých obchádza malá hrôza z toho, ako vďaka množstvu atakov, ktoré riadia spoločnosť a ktoré znižujú IQ spoločenského vedomia a ako to ľudia prijímajú. "Prijali sme hru na šťastie, na akúsi náhradu života a aby to človek vydržal, musí žiť plytší život. Tie seriály, ktoré sa na vás zo všetkých strán valia, vás utvrdzujú v tom, že dá sa tak žiť. Ľudia preberajú hodnotové systémy figúr zo seriálov. A pritom všetky sú o jednom – ten s tým, ten s tou. Všetko je to však len príbeh vytesnených ľudí. Som veľmi rád, keď sa objavia filmy, ktoré nesúhlasia s touto redukciou ľudskej bytosti. I preto je Art Film Fest neuveriteľne užitočný," zložil Huba poklonu organizátorom festivalu.

Herec a divadelný režisér Martin Huba absolvoval Vysokú školu múzických umení, pôsobil vo Východoslovenskom štátnom divadle v Košiciach, Divadle na Korze, v Činohre Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes. Stvárnil množstvo divadelných postáv, v slovenskom filme začínal s malými úlohami, preslávil sa však výraznými postavami vo filmoch, ktoré mu od 80. rokov poskytuje český film. Účinkoval vo viac ako 20 filmoch, z nich najznámejšie sú Do zbrane, kuruci! (1974), Pacho, hybský zbojník (1975), Svědek umírajíciho času (1990), Musíme si pomáhať (2000) a k jeho hereckým vrcholom patrí rola čašníka v kultovom filme Obsluhoval som anglického kráľa. 

Mosadznú tabuľku so svojím menom umiestni Martin Huba dnes popoludní na moste vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu