Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Narodila sa v koncentračnom tábore Sereď: Ako jedna z najmladších prežila holokaust!

Denník Dashinej matky, ktorý si písala počas pobytu v koncetračnom tábore v Seredi. Zobraziť galériu (9)
Denník Dashinej matky, ktorý si písala počas pobytu v koncetračnom tábore v Seredi. (Zdroj: americké múzeum holokaustu, edah)

FLORIDA/WASHINGTON - Americké Múzeum holokaustu pri príležitosti 20. výročia svojho vzniku organizuje vo viacerých mestách verejnú zbierku predmetov, ktoré rozprávajú príbehy zavraždených aj tých, ktorí prežili hrôzy nacistickej snahy o vyhladenie. V Boca Raton na Floride sa do akcie zapojila aj Dasha Tuckerová (69), ktorá sa narodila v pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi. Podľa jej slov je možno najmladším človekom, ktorý prežil holokaust.

Dasha Tuckerová pracovníkom múzea predložila tri tašky plné dokumentov a fotografií, vrátane denníka, ktorý si písala jej matka počas vojny a väznenia v Seredi. Dasha dodnes netuší, ako sa jej podarilo prežiť, ale podľa informácií rodiny sa na jej záchrane podieľala katolícka organizácia.

Dasha Tunerová (vpravo) s predmetmi, ktoré venovala múzeu.
Zobraziť galériu (9)
Dasha Tunerová (vpravo) s predmetmi, ktoré venovala múzeu.  (Zdroj: Americké múzeum holokaustu)

Odpoveď na otázku jej zázračného úniku pred smrťou by sa však mohla skrývať práve v denníku Betty Siebenscheinovej, ktorá pred tým, ako do jej života zasiahla Hitlerova predĺžená ruka, pracovala ako herečka vo Viedni.

Na snímkach, ktoré Tuckerová predložila archivárom múzea, sú jej rodičia dobre oblečení a vyzerajú byť aj dobre živení. "Išlo o jeden z tých falošných koncentračných táborov, v ktorom Červenému krížu ukazovali, ako je o Židov dobre postarané," uviedla dnes už obyvateľka Boca Ratonu.

V denníku sa nachádza aj pasáž o jej narodení. Jej matka si 20. novembra 1943 poznamenala: "V nemocnici o 13.50 narodilo sa mi dievčatko. Šťastie sa striedalo so zármutkom a trápili ma obavy pred budúcimi dňami."

Narodila sa v koncentračnom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Múzeum holokaustu)

Momentálne sú všetky artefakty na ceste z Floridy do amerického Múzea holokaustu vo Washingtone, kde budú skatalogizované a dokumenty preložené, aby vydali svoje tajomstvo. Múzeum verí, že práve tieto zbierky budú slúžiť budúcim generáciám na to, aby sa z krutej lekcie holokaustu poučili.

V súčasnosti má vo svojej držbe už 17 250 predmetov, 68 miliónov strán dokumentov, 135 miliónov digitálnych fotografií z Medzinárodnej služby pre sledovanie, 87 500 fotografií a obrázkov a viac než 1 030 hodín filmového materiálu.

Textilná konzervátorka Cynthia Hughesová starostlivo ošetruje oblečenie z koncentračného tábora.
Zobraziť galériu (9)
Textilná konzervátorka Cynthia Hughesová starostlivo ošetruje oblečenie z koncentračného tábora.  (Zdroj: Americké múzeum holokaustu)

Medzi darovanými artefaktmi sa nachádzali aj pohľadnice.
Zobraziť galériu (9)
Medzi darovanými artefaktmi sa nachádzali aj pohľadnice.  (Zdroj: Americké múzeum holokaustu)

Preživší Ronand Nachum venoval múzeu nemecké pasy svojich rodičov.
Zobraziť galériu (9)
Preživší Ronand Nachum venoval múzeu nemecké pasy svojich rodičov.  (Zdroj: Múzeum holokaustu)

Pracovný a koncentračný tábor v Seredi sa zachoval ako jediný na Slovensku. Jeho objekt do roku 2009 slúžil armáde a neskôr prešiel pod ministerstvo kultúry. SNM - Múzeum židovskej kultúry v ňom plánuje v najbližších rokoch zriadiť Múzeum holokaustu. Viac o jeho histórii a spomienkach preživších sa dozviete v našej minuloročnej fotoreportáži. V prípade, že vás téma zaujíma hlbšie, pozrite si filmy občianskeho združenia Edah nazvané Seredské svedectvá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu