Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Superbúrka vo vesmíre, ktorá ovplyvňuje Zem: Skončila včera, nebola posledná!

Solárna búrka s intenzitou X
Solárna búrka s intenzitou X (Zdroj: space.com)

WASHINGTON - Vedci za posledných 48 hodín zaznamenali na Slnku superbúrku tej najsilnejšej intenzity v tomto roku. Je známe, že erupcie dokážu ovplyvniť život na Zemi. Otázkou zostáva, do akej miery.

Superbúrka začala v nedeľu večer a stále naberala na intenzite. Podľa vedcov určite nešlo o poslednú erupciu, ktorú sme na Slnku mohli sledovať. Tá ostatná bola klasifikovaná ako búrka triedy X. To znamená, že bola desaťkrát silnejšia než erupcie triedy M, ktoré na Slnku celkom bežné. Včera teda došlo k vôbec najväčšej intenzite erupcií, ktoré môžu na najväčšej hviezde našej planetárnej sústavy nast, píše tn.cz. odvolávajúc sa na server Io9.com.

Superbúrka na Slnku
Pri solárnych erupciách vyvrhuje koróna (jasne žiariace okolie Slnka) za vysokej teploty elektróny, protóny a ťažšie ióny. Tie vytvárajú žiarenie, ktoré vplýva na elektromagnetické pole Zeme. Búrky preto môžu ohroziť prevádzku rozvodných elektrických sietí, satelitnú navigáciu či spôsobiť problémy v leteckej doprave. Citlivejší ľudia sa zas niekedy sťažujú na silné bolesti hlavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu