Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrel najstarší muž (†107), ktorý prežil peklo koncentračného tábora: Toto je jeho príbeh!

Leopold Engleitner prežil aj hrôzy Buchenwaldu. Zobraziť galériu (3)
Leopold Engleitner prežil aj hrôzy Buchenwaldu. (Zdroj: Sita, Profimedia.sk)

VIEDEŇ - Ako 107-ročný zomrel Rakúšan, ktorý bol doteraz podľa dostupných informácií najstarším človekom, ktorý prežil pobyt v koncentračnom tábore. Leopolda Engleitnera v rokoch 1939 až 1943 väznili v Buchenwalde, Niederhagene aj Ravensbrücku.

Hornorakušana Engleitnera v roku 1943 z koncentračného tábora prepustili, hoci sa odmietol vzdať členstva v náboženskej sekte Svedkovia Jehovovi. Prepustený bol pod podmienkou, že po zvyšok života bude vykonávať nútené práce v poľnohospodárstve. Vtedy vážil len 28 kilogramov.

Engleitner potom pracoval na statku v blízkosti svojho rodiska Bad Ischl. Nejakú dobu sa skrýval, pretože odmietol nastúpiť do nemeckej armády. Po vojne sa venoval misionárskej práci, ale vykonával aj rad povolaní, vrátane nočného strážnika v továrni na mydlo.

Zomrel najstarší muž (†107),
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Americké múzeum holokaustu)

V Rakúsku sa stal verejne známou osobou, keď v roku 1999 vyšla kniha a bol natočený dokumentárny film o jeho živote. V poslednej dobe Engleitner veľa cestoval po svete a rozprával o svojich zážitkoch z vojny.

"Vždy som sa snažil žiť podľa čestných princípov a rešpektovať práva iných ľudí. Preto ma nikto nemohol prinútiť namieriť zbraň proti inej ľudskej bytosti," citovala Engleitnera agentúra Reuters.

Zomrel najstarší muž (†107),
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Engleitner podľa dnešného oznámenia zomrel ešte 21. apríla. Agentúra DPA uviedla, že Engleitner bol do svojho úmrtia najstarším známym mužom, ktorý prežil koncentračný tábor. O niečo staršia je česká klaviristka Alice Herzová-Sommerová, ktorá má dnes 109 rokov a žije v Británii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu