Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tajomná výprava z roku 1959: Deväť členov zomrelo strašnou a záhadnou smrťou!

Zo stanu odišli členovia expedície bosí. Zobraziť galériu (2)
Zo stanu odišli členovia expedície bosí. (Zdroj: int)

MOSKVA - Obyvatelia uralského Jekaterinburgu sa dnes naposledy rozlúčili s Jurijom Judinom (†76), jediným zachráneným účastníkom turistického pochodu na severnom Urale z roku 1959. Tajomná a dodnes nevysvetlená smrť deviatich jeho druhov pri výstupe na horu Cholat Sjachyl (Hora mŕtvych) dodnes dráždi fantáziu ruských i zahraničných amatérskych bádateľov. Stala sa aj námetom niekoľkých filmov, ten najnovší sa práve v týchto dňoch dostal do slovenských kín.

Takzvaná Ďatlovova expedícia, nazvaná podľa jej vodcu Igora Ďatlova, mala vo februári 1959 vyvrcholiť výstupom na horu vysokú 1079 metrov v severnej časti pohoria Ural. Keď záchranári stratili so skupinou rádiový kontakt, vydali sa turistov hľadať. V jednom z priesmykov, ktorý teraz nesie Ďatlovovo meno, našli deväť mŕtvych tiel. Judin si zachránil život tým, že sa kvôli nevoľnosti od skupiny už predtým oddelil.

Mŕtvi mali polámané končatiny a rozbité hlavy, jedna obeť mala vyrezaný jazyk. Stan, v ktorom expedícia nocovala, bol pretrhnutý zvnútra, turisti v tridsaťstupňovom mraze opustili nocľah z neznámych dôvodov bosí. Známky boja ale vraj vyšetrovatelia na mieste nenašli.

Podľa úradnej správy vtedajších sovietskych vyšetrovateľov spôsobila smrť turistov bližšie neurčená prírodná pohroma. Verejnosť ale vtedajšie vysvetlenie neuspokojilo, tým skôr, že úrady oblasť tragédie na tri roky uzavreli. Sám Judin, ktorý ako jediný prežil, sa po celý zvyšok života snažil vniesť do záhady jasno. Jeho pátranie bolo ale bezvýsledné.

Agentúra ITAR-TASS dnes napísala, že príčinou tragédie mohla byť lavína, útok väzňov utečených z niektorého z okolitých pracovných táborov, lúpežné prepadnutie, hádka medzi členmi expedície alebo "nadprirodzený jav". Skutočná príčina smrti deviatich ľudí je aj dnes, po viac než polstoročí záhadou.

Tajomná výprava z roku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: int)

Prvý filmový dokument o uralskej tragédii vznikol v roku 2000 v štúdiách uralskej televízie TAU. O rok neskôr sa témy zmocnil televízny kanál History Channel. Tento rok vo februári natočil fínsko-americký režisér Renny Harlin triler Incident v Ďatlovovom priesmyku (The Dyatlov Pass Incident), ktorý sa v minulých dňoch pod názvom Záhada Hory mŕtvych objavil aj v slovenských kinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu