Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Unikátne FOTO z mesiaca Saturnu: Zničený a bitý vesmírom!

Povrch Rhey je pokrytý krátermi Zobraziť galériu (3)
Povrch Rhey je pokrytý krátermi (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Začiatkom marca obdržala americká Agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) jedinečné fotografie, ktoré zobrazujú zničený povrch mesiaca planéty Saturn. Stalo sa tak počas misie Cassini-Huygens, ktorá bola zahájená ešte v roku 1997.

Snímky pochádzajú z americkej planetárnej sondy Cassini, ktorej úlohou je vykonávanie prieskumu planéty Saturn a jeho prstencov a mesiacov. Jedným z nich je aj druhý najväčší prirodzený satelit Rhea, ktorý je tvorený zmesou vodného ľadu a kremičitých hornín.

Unikátne FOTO z mesiaca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Na dotyčných fotografiách detailne vidno jeho povrch plný kráterov, ktoré vznikli kolíziou s inými vesmírnymi telesami. Na niektorých miestach sa objavujú aj rôzne zakrivenia a zlomy, ktorých pôvod zatiaľ vedci nepoznajú, informovala NASA.

Unikátne FOTO z mesiaca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Cassini preletela okolo Rhey 9. marca vo vzdialenosti 997 kilometrov za účelom zmerania jej gravitačného poľa a zozbierania častíc prachu z jej okolia. Tie by mali expertom dopomôcť k určeniu rýchlosti, akou cudzie objekty vlietavajú do systému Saturnu.

Rhea je druhým najväčším Saturnovým známym mesiacom, ktorého priemer je viac ako 1500 kilometrov. V roku 1672 ho objavil taliansko-francúzsky astronóm a matematik Giovanni Domenico Cassini, podľa ktorého sa volá aj spomínaná sonda.

Skúmanie mesiaca prebieha v rámci projektu Cassini-Huygens, ktorý vyvinula a prevádzkuje NASA v spolupráci so západoeurópskou organizácou ESA a talianskou kozmickou agentúrou ASI. Sonda Cassini sa na obežnú dráhu Saturnu dostala v roku 2004. Sonda Huygens zas pristála na mesiaci Titan začiatkom roka 2005.

Povrch mesiaca Rhea

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu