Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladík vypil denne osem litrov coly: V 25 rokoch má umelý chrup!

William Kennewell
William Kennewell (Zdroj: news.com.au)

SYDNEY - Austrálčan William Kennewell má iba 25 rokov, ale už je živým dôkazom toho, ako sladené nápoje môžu poškodiť nielen chrup, ale spôsobiť aj závažné zdravotné komplikácie. Kombinácia šiestich až ôsmich litrov týchto tekutín denne spolu s ignoráciou varovaní lekárov spôsobila, že mu museli vytrhať všetky pokazené zuby a nahradiť ich protézou.

"Začalo to tým, že som nikdy nebol veľkým fanúšikom vody a pracoval som v hotelovom priemysle, takže som mal ľahký prístup ku cole. Keďže moje zuby boli v otrasnom rozklade, dostal som otravu krvi, ale s protézou sa môj zdravotný stav zlepšil," uviedol mladík zo Severného Salisbury, ktorému zostalo po nerozumnom zachádzaní so zdravím iba 13 zubov a aj tie museli byť odstránené.

Pracovník Austrálskeho centra pre výskum populačného zdravia ústnej dutiny Dr Jason Armfield vyzval, aby varovania na etiketách zahŕňali aj riziká zubného kazu. Vo svojej štúdii totiž zistil, že zo 16 800 austrálskych detí najmenej 56 percent vo veku päť až 16 rokov skonzumuje najmenej jeden sladený nápoj denne.

Generálny riaditeľ Austrálskej rady pre nápoje Geoff Parker povedal, že je dôležité naučiť deti už v rannom veku dobrej ústnej hygiene, ale vylúčenie jednej časti potravy je podľa neho zavádzajúci prístup k riešeniu problému.

S myšlienkou uvádzania varovaní na nealkoholických nápojoch súhlasí aj nešťastný mladík, ale otázkou vraj je, či budú účinné.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu