Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlpatá buľva: Mladíkovi (19) v oku vyrástli vlasy!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - U mladého Iránca zaznamenali lekári zriedkavý zdravotný problém. V jeho pravom oku vyrástla cysta a v nej neskôr aj vlasy, ktoré mu zhoršovali výhľad a spôsobovali nepríjemné pocity zakaždým, keď zažmurkal.

Chlpaté oko bolo výsledkom vyrastania kožného tkaniva, ktoré môže obsahovať vlasy, chrupavky, potné žľazy a dokonca aj zuby. Lekári museli chirurgicky odstrániť tento 5 až 6 mm nádor po tom, ako začal pacientovi znepríjemňovať jeho každodenný život.

Časopis New England Journal of Medicine zverejnil správu o bizarnej lekárskej anomálii po tom, čo o nej informovali odborníci na univerzite lekárskych vied v iránskom Tabrize. "Nemal bolesti, ale cysta spôsobila defekty zraku, mierne nepohodlie pri žmurkaní a občasné pocity prítomnosti cudzieho telesa," uviedol časopis.

Podľa doktora Richarda Meetza, klinického profesora na University School of Optometry v Indiane, je takéto ochorenie zriedkavé a vyskytuje sa približne u jedného pacienta z 10-tisíc. Vo svojej dlhoročnej kariére ich však videl iba pár.

Tieto cysty sú vždy vrodené a vyvíjajú sa už v maternici. Chlpaté miesto v oku Iránca bolo tvorené z rovnakých druhov tkanív ako pokožka. Cysty ako táto sa môžu nachádzať na rôznych miestach tela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu