Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvrátení Američania: Z mŕtvych zvieracích miláčikov si robia diamanty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Niektorí Američania sa nechcú so svojimi zvieracími miláčikmi rozlúčiť ani po smrti, a preto si z ich popola nechávajú robiť diamanty a ďalšie drahé kamene. Tie potom nosia ako šperky. Pôvodne sa takto spomínalo len na ľudí. V posledných rokoch ale firmy vytvárajúce smútočné diamanty zaznamenávajú rast práve vďaka milovníkom domácich maznáčikov. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

"Je to trochu výstredné, každý by do toho asi nešiel," uviedla Natalie Pilonová z Bostonu, ktorej mačka Meow umrela vlani. Jej popol v podobe dvoch diamantov teraz zdobí prsteň na ruke Pilonovej, ktorá pracuje ako obchodná zástupkyňa biotechnologické firmy. "Je to pre mňa spôsob, ako si pripomenúť moju mačku a ako ju mať stále pri sebe," dodala bývalá panička mačky Meow.

Pamätné drahokamy cenovo začínajú na 250 dolároch, diamanty potom na 1400 dolároch. Napríklad spoločnosť LifeGem zo štátu Illinois za posledných desať rokov vyrobila viac ako 1000 diamantov z pozostatkov domácich maznáčikov. Väčšinou išlo o mačky a psy. Medzi objednávkami však bolo aj niekoľko vtákov, králikov, koní a jeden pásavec.

Štyridsaťdvaročná Jennifer Duranteová z Floridy si zo svojej čivavy Tetley nechala urobiť bledomodrý zirkón u konkurenčnej firmy Pet Gems. "Pripomína mi jej oči, keď do nich svietilo slnko," uviedla. Rovnako štyridsaťdvaročná Sonya Zofreová z Kalifornie má zase dva žlté diamanty, ktoré jej pripomínajú jej čiernu mačku Baby, ktorú našla na ulici. Prvý mal kaz, a tak jej firma LifeGem urobila druhý zadarmo. "Keď som videla tú chybu, hovorila som si, že je to ako ona. Bola to taká nedokonalá dušička, ale vari takí nie sme všetci?" podotkla Zofreová.

Podľa spoluzakladateľa spoločnosti LifeGem Deana Vande Biesena sa zvieratá do drahých kameňov skutočne otlačia. "Ostatky majú jedinečné vlastnosti, čo sa týka pomeru prvkov. Žiadne dva diamanty tak nie sú presne rovnaké," povedal.

Na výrobu jedného jednokarátového syntetického diamantu je potreba asi hrnček popola. Ak ho nie je dostatok, firma doplní potrebné množstvo uhlíka, z ktorého sa diamanty vyrábajú. Zákazníci sa vraj niekedy strachujú, akú im firmy dajú záruku, že v diamante skutočne bude ich zvierací miláčik. Nezostáva im nič iné, len výrobcom veriť. Pôvod uhlíka použitého pri výrobe diamantu totiž nemožno nijako overiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu