Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Curiosity na Marse odobralo vzorky záhadných škvŕn!

(Zdroj: SITA)

WASHONGTON - Americké vozidlo Curiosity prvýkrát odobralo vzorku záhadných svetlých škvŕn na povrchu Marsu. Podľa agentúry Reuters tak zatiaľ len testuje príslušné prístroje. Vedci boli pôvodne presvedčení, že nezvyčajné škvrny na horninách sú úlomky materiálu, ktorý odpadol od robota. Teraz sa väčšina z nich prikláňa k názoru, že sú prirodzeného pôvodu.

Curiosity otestovalo zariadenia, ktoré potrebuje pre analýzu, či na susednej planéte niekedy bol materiál nutný pre vznik mikrobiologického života. Odobratie vzorky marsovského piesku o veľkosti tablety aspirínu sa podľa vedcov trochu zdržalo.

Experti medzitým špekulujú nad pôvodom jasne farebných škvŕn, ktoré sa objavili v mieste, kde robot operuje. Vedci sa pôvodne domnievali, že robotovi niečo odpadlo, pretože škvrny im pripomínali kúsočky plastových úlomkov, ktoré objavili už minulý týždeň.

"Zažili sme s tým veľa zábavy, pomenovávali sme ich a porovnávali, ale nakoniec sa ukazuje, že tu máme pred sebou iný druh čiastočiek," povedal vedecký šéf misie John Grotzinger.

Vedci sa teraz prikláňajú k tomu, že miesta odlišného sfarbenia sú prirodzeného pôvodu. Vozidlu však nariadili, aby prvú vzorku nechalo tak a zobralo vzorku piesku vhodného na analýzu z iného miesta.

Jednou z úloh Curiosity je vytvoriť zoznam hornín, ktoré sa vyskytujú v pôde červenej planéty. Nedávno robot narazil na horninu v inom zložení, než na aké boli vedci na červenej planéte zatiaľ zvyknutí. Kameň ihlanovitého tvaru o veľkosti futbalovej lopty tvorili prvky sopečného pôvodu. Obsahoval viac sodíka a draslíka, než je obvyklé.

Robot od pristátia začiatkom augusta ušiel zhruba pol kilometra. Tonové vozidlo poháňa rádioizotopový termoelektrický generátor využívajúci prirodzený rozpad plutónia 238.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu