Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chýbalo málo a Felix by neskočil: Bolo to brutálne, modlil som sa k Bohu!

Felix skáče z plošiny balóna naplneného héliom Zobraziť galériu (4)
Felix skáče z plošiny balóna naplneného héliom (Zdroj: SITA)

ROSWELL - Rakúšan Felix Baumgartner sa navždy zapísal do histórie. Zoskokom z výšky viac ako 39 kilometrov, kedy pokoril rýchlosť zvuku, totiž prekonal doterajší rekord. Na tlačovej konferencii porozprával o svojich pocitoch, keď sa priznal, že miestami mu nebolo všetko jedno.

O pomoc požiadal dokonca aj Boha. "Prosím, nenechaj ma v štichu," pomyslel si niekoľko okamihov predtým, než sa vrhol na Zem. Na tlačovke prehovoril aj tom, že všetko mohlo dopadnúť úplne inak.

"Štart vyšiel na jednotku. Potom ale nastala malá dráma, pretože som sa začal rýchlo otáčať. Bolo to brutálne, chvíľu som si dokonca myslel, že stratím vedomie. Nepočul som aerodynamický tresk, snažil som sa stabilizovať. Bolo to ťažšie, než som očakával," povedal rekordér.

Rakúšan zoskakuje z plošiny balóna
Zobraziť galériu (4)
Rakúšan zoskakuje z plošiny balóna  (Zdroj: SITA)

Zároveň uviedol, že "keď človek stojí na vrchole sveta, cíti obrovskú pokoru". "V tej chvíli to už nie je o prekonávaní rekordov či získavaní vedeckých údajov. Jediné, na čo myslíte, je dostať sa bezpečne domov," poznamenal.

Felix Baumgartner zoskočil zo špeciálneho balóna z okraja vesmíru v nedeľu niekoľko minút po ôsmej hodine večer stredoeurópskeho času, čím pokoril doterajší rekord Američana Joea Kittingera z roku 1960. Ten vtedy skočil z výšky 31,333 kilometra. Akciu, na ktorú sa bývalý príslušník rakúskej armády pripravoval päť rokov, sprevádzalo niekoľko problémov. Tým najväčším bolo počasie, kvôli ktorému bol skok opakovane odložený. Ďalším boli včerajšie potiaže s vyhrievaním jeho prilby. Tá sa totiž krátko pred skokom začala zahmlievať a Felix chvíľu uvažoval o tom, že neskočí.

Rodák zo Salzburgu to ale nakoniec dokázal. Rýchlosť jeho voľného pádu dosiahla 1342 kilometrov za hodinu, čo je viac ako rýchlosť zvuku v danom prostredí.Voľným pádom letel 4 minúty a 19 sekúnd. Po necelých desiatich minútach šťastne pristál na zemi.

Felix je šťastím bez seba
Zobraziť galériu (4)
Felix je šťastím bez seba  (Zdroj: SITA)

Okrem tohto rekordu prekonal ďalšie dva - letel v najväčšom balóne, ktorý kedy niesol človeka a zároveň s ním vystúpal do najväčšej výšky. Celý projekt, ktorý mal názov Red Bull Stratos, stál približne 50 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu