Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ťažká operácia: Žene otvorili lebku a z mozgu vyberali larvy!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Matka štyroch detí z Británie musela podstúpiť akútnu operáciu po tom, čo jej mozog prešpikovali larvy pásomnice. Suki-Jane Taylorová (42) síce prežila, ale trpí stratou čuchu, chuti a taktiež epilepsiou a depresiou. Keby však nebola podstúpila zákrok, do dvoch týždňov by bola mŕtva.

Vajíčka pásomnice sa šíria prostredníctvom potravín, vody alebo stykom s povrchmi, ktoré boli kontaminované napadnutou stolicou. Larvy potom cestujú do mozgu, kde sa tvoria cysty a pri odumieraní môžu tak ako v prípade Britky spôsobiť aneuryzmu až veľkosti mandarínky.

Taylorá sa do nemocnice v južnom Londýne vybrala až na naliehanie jej partnera. Keby nebolo jeho, nikdy by sa nedostala do starostlivosti lekárov, ktorí ju poslali na magnetickú rezonanciu, kde objavili nebezpečne opuchnuté cievy.

Okamžite ju poslali na operáciu, po ktorej však stratila chuť aj čuch a trpí epileptickými záchvatmi, takže sa bojí starať o vlastné deti, aby im náhodou neublížila. Bez zásahu by však čoskoro zomrela. "Môjmu partnerovi lekári povedali, že od smrti ma delili iba dva týždne. Bolo to priamo na vrchu chrbtice, v zadnej časti môjho mozgu."

Parazitálne ochorenie nervového systému, tzv. neurocysticerkóza, je pritom vo vyspelých krajinách zriedkavá. Vo Veľkej Británii zaznamenajú ročne iba okolo 25 prípadov, v USA to je približne 1500. V častiach sveta, ktoré zápasia s nedostatkom zdravotnej starostlivosti, sú ich však milióny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu