Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci zachytili svetlo z najvzdialenejšej galaxie staré miliardy rokov!

(Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vedci vďaka "spojenej sile" Hubbleovho a Spitzerovho vesmírneho ďalekohľadu zachytili svetlo, ktoré pochádza z galaxie vzdialenej od Zeme 13,2 miliardy svetelných rokov. Podľa všetkého ide o vôbec najvzdialenejšiu galaxiu, ktorú ľudstvo zatiaľ mohlo uvidieť. Na svojom webe o tom informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Zachytené svetlo zo spomínanej galaxie sa tak podľa NASA vydalo na svoju cestu v čase, keď vesmír mal len 500 miliónov rokov. Vek kozmu vedci odhadujú na 13,7 miliardy rokov. Vzdialená galaxia tak vznikla v čase prechodu vesmíru z takzvaného temného veku, kedy bol zahalený do tmy a hmota nevyžarovala svetlo, ku kozmu plnému galaxií. Objav tak vedcom otvára okno pre pohľad do najhlbšej a najvzdialenejšej epochy vesmírnej histórie.

Spomínaná galaxia bola zachytená v čase "mladosti" vesmíru, takže je malá a kompaktná, dosahuje len asi jedno percento objemu Mliečnej dráhy, našej galaxie. Vedci preto dúfajú, že ďalšie štúdium tejto galaxie im umožní získať nové informácie o najstarších hviezdach a galaxiách, ktorých vznik ukončil bezhviezdne obdobie kozmu.

Objekty v takto extrémnych vzdialenostiach sú väčšinou za pozorovacími schopnosťami súčasných najväčších teleskopov, ich zachytenie je preto závislé na takzvaných gravitačných šošovkách. Tento jav, kedy objekty s intenzívnym gravitačným poľom môžu ohýbať svetlo podobným spôsobom ako šošovka, popísal Albert Einstein. Masívny galaktický zhluk medzi našou a novo nájdenou galaxiou tak svetlo asi 15-krát "zosilnelo", čo postačilo k jeho zachyteniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu