Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mars obral Zem o jedinečnosť: Prelomový objav na planéte!

(Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter, ktorá má na starosti skúmanie Marsu, získala satelitné snímky, ktoré poslúžili ako dôkaz, že nielen na Zemi, ale aj na červenej planéte padá sneh. Informoval Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Družica, ktorá obieha okolo Marsu od marca 2006, zaznamenala mraky suchého ľadu a fujavicu pri prelete nad južným pólom. Získala tak dôkazy, že súčasťou atmosféry na Marse sú aj oblaky plné suchého ľadu. Ide o prvé potvrdené sneženie mimo Zem.

Prítomnosť mrakov a zmrznutého oxidu uhličitého v mrakoch naznačuje, že na Marse sú podmienky iné, než sa doteraz predpokladalo. Oxid uhličitý v pevnom skupenstve, vďaka využitiu pri chladení známy ako suchý ľad, mrzne pri mínus 125 stupňoch Celzia.

"Môžeme s istotou tvrdiť, že mraky v marťanskej atmosfére tvoria vločky oxidu uhličitého. Sú dostatočne rozsiahle na to, aby zasnežili povrch," povedal serveru NASA Paul Hayne, šéf tímu z laboratória Jet Propulsion.

O tom, že na Marse je stála biela čiapka suchého ľadu, astronómovia vedia už dávno. Záhadou zostávalo, ako sa každú zimu rozrastá: teda, či na Marse sneží, alebo sa zasnežené časti zväčšujú, pretože oxid uhličitý mrzne až na povrchu. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu