Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Google pripomína život výnimočnej ženy: Kto je Maria Montessori?

Maria Montessori
Maria Montessori (Zdroj: nndb.com)

BRATISLAVA - Dnes si svet pripomína 142. výročie narodenia Márie Montessori, talianskej lekárky a psychiatričky. Svoj život zasvätila najmä starostlivosti o problémové a zaostalé deti a je autorkou teórie o senzitívnych obdobiach.

Mária Montessori sa narodila v roku 1870. V rodnom Taliansku vyštudovala medicínu a pôsobila aj v oblasti liečebnej pedagogiky. Zistila, že dieťa nie je malý dospelý, ale človek s vlastnou osobnosťou, ktorý žije podľa vlastných zákonov. Vývoj dieťaťa rozdelila na fázy, resp. senzitívne obdobia, počas ktorých sa utvára štruktúra detského mozgu.

Montessori bola expertkou na detské nervové choroby. Bola známa výbornou starostlivosťou o pacientov a snažila sa o čo najväčšie zmiernenie ľudského utrpenia. Zastávala názor, že škola má byť miestom premeny človeka. Bojovala taktiež za emancipáciu žien a ich zrovnoprávnenie s opačným pohlavím, najmä v oblasti rovnakého finančného ohodnotenia v práci.

Táto výnimočná žena je zakladateľkou tzv. Montessori škôl, v ktorých sa aplikujú špeciálne metódy pozorovania a výchovy detí. Tento typ alternatívnych zariadení je rozšírený vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka, Talianska, Holandska, Číne, ale aj susedného Česka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu