Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vozidlo Curiosity vysielalo nový singel will.i.ama z Marsu

Premiéra singlu speváka Will.I.Am-a Zobraziť galériu (2)
Premiéra singlu speváka Will.I.Am-a (Zdroj: SITA)

PASADENA - Americký hudobník will.i.am predstavil v utorok svoj nový singel skutočne nezvyčajne - prenosom z Marsu. Výskumné vozidlo Curiosity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vysielalo z Marsu späť na Zem jeho novú skladbu nazvanú Reach for the Stars (Natiahnime sa k hviezdam).

 Išlo o prvú hudbu odvysielanú z inej planéty, informovala agentúra AP. Pieseň najskôr preniesli do vozidla nachádzajúceho sa neďaleko rovníka červenej planéty, ktoré ho následne odvysielalo späť - do vzdialenosti asi 1100 miliónov kilometrov. V Laboratóriu prúdového pohonu (JPL) v Kalifornii si mohli skladbu vypočuť zhromaždení študenti.

Hudobník, ktorý prostredníctvom svojej nadácie podporuje vzdelávanie v oblasti vedy a matematiky, bol medzi viac než desiatimi celebritami pozvanými do JPL, aby sledovali nedávne pristátie Curiosity na Marse - spolu s Wilom Wheatonom (Wesley Crusher zo seriálu Star Trek: Nová generácia), Sethom Greenom či Morganom Freemanom. V roku 2008 NASA odvysielala do vesmíru skladbu Across the Universe (Cez vesmír) od Beatles, pri príležitosti 50. výročia svojho vzniku i 40. výročia tejto piesne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu