Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Objavili starý mayský chrám: Odhalí tajomstvo konca sveta?

Takto nejako vyzeral chrám pred tisíckami rokov.
Takto nejako vyzeral chrám pred tisíckami rokov. (Zdroj: rtunoticias.com)

GUATEMALA - Nález zrúcaniny mayského Mesačného chrámu v guatemalskom tropickom pralese na archeologickej lokalite El Zotz, ktorá sa nachádza asi 550 kilometrov severne od metropoly na hraniciach s Mexikom, oznámil medzinárodný tím archeológov. Informoval o tom server rtunoticias.com a agentúra AFP.

Neboli síce nájdené žiadne písané alebo hmotné doklady, ktoré by umožnili stavbu spoľahlivo datovať, ale rádiokarbónové údaje určili jej vek v rozmedzí medzi rokmi 350 až 400 nášho letopočtu.

Medzi objavmi sú aj poldruha metra vysoké masky a vlysy, ktoré archeológovia opisujú ako neuveriteľné plastiky, ktorých funkciou bolo vzdať hold vesmírnym objektom.

Chrám bol podľa amerického archeológa Edwina Romana vysoký 30 metrov a zdobilo ho pravdepodobne 14 masiek, zdokumentovať sa ich ale podarilo iba osem. Pomerne dobré zachovanie chrámu aj v tropických podmienkach umožnilo podľa expertov jeho stupňovité usporiadanie, ktoré nie je toľko náchylné k deštrukcii.

Zatiaľ bolo preskúmaných iba asi 40 percent všetkého, čo stavba ponúka, a archeológovia predpokladajú, že až výskum dokončia, zistia viac nielen o účele a podobe objektu, ale aj o mayskej kultúre.

Mayská civilizácia zemepisne pokrývala oblasť dnešného južného Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru a Belize. V období medzi rokmi 250-900 nášho letopočtu dosiahli Mayovia najvyššieho stupňa rozvoja v celej predkolumbovskej Amerike v astronómii (okrem iného mali kalendár a predpovedali zatmenia Slnka) a v matematike (používali nulu a dvadsiatkový systém) a ako jediní v predkolumbovskej Amerike mali slabičné písmo.

Stavali impozantné pyramídy, najmä pre náboženské obrady (napríklad mesta Tikal, Uxmal, Palenque, Chichén Itzá). V 9. storočí bola časť miest záhadne opustená. Niektoré teórie ako možnosť uvádzajú, že to bolo kvôli vojne, epidémii alebo očakávaniu konca sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu