Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Záhada tajomného objektu na dne Baltu rozlúštená: Už vedia, čo to je!

Záhadný objekt je údajne protiponorkové zariadenie
Záhadný objekt je údajne protiponorkové zariadenie (Zdroj: abcnews.go.com)

ŠTOKHOLM - Po dlhých mesiacoch skúmania záhadného objektu, ktorý leží na dne Baltického mora, vedci konečne vedia, čo to je. Švédsky expert na druhú svetovú vojnu tvrdí, že nejde o žiadne UFO, ale vojenské zariadenie, ktoré malo chrániť nacistické ponorky pred nepriateľom.

Podľa neho predstavovalo akúsi základňu z dvojplášťového betónu, na ktorú bola ukotvená protiponorková sieť, ktorá mala slúžiť na zmätenie radarových signálov nepriateľských, najmä ruských a britských, ponoriek. Zrejme preto v jeho blízkosti nefungovali žiadne elektronické zariadenia. Anders Autellus zdôraznil, že je to veľmi významný objav, uviedol portál Novinky.cz.

So závermi bývalého námorného dôstojníka súhlasí aj člen expedície Open X, ktorá objekt skúmala. "Je to dobrý kandidát pre rozriešenie tejto záhady. Objekt leží priamo pod plavebnými trasami. Známe nacistické anitiponorkové zariadenia neboli nikde v oblasti tak masívne," povedal profesionálny potápač Stefan Hogeborn.

Autellus však zdôrazňuje, že oblasť mala pre Tretiu ríšu strategický význam. Prúdili tadiaľ do Nemecka guličkové ložiská pre tanky a nákladné automobily. Narušenie ich pravidelného prísunu by chod mašinérie počas vrcholiacej druhej svetovej vojny mohlo vážne narušiť. A hoci nacisti Balt kontrolovali, sovietskym ponorkám sa sem darilo prenikať až v roku 1942. Nemci preto v marci 1943 inštalovali vo Fínskom zálive 55-kilometrovú protiponorkovú sieť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu