Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Senzačný objav: V mori našli tajomnú zem Doggerland!

Približne takto mal vyzerať Doggerland Zobraziť galériu (3)
Približne takto mal vyzerať Doggerland

EDINBURGH - Dlhé roky sa vedci pokúšali pod vodou nájsť zem, ktorá sa kedysi rozprestierala od Škótska až po Dánsko. Nedávno sa im to konečne podarilo; trosky bájneho Doggerlandu objavili na dne Severného mora.

Podľa výskumného tímu z Univerzity v St. Andrews obrovskú plochu, ktorá bola údajne väčšia ako niektoré dnešné európske krajiny, pomaly zalievala voda. Stalo sa tak medzi rokmi 18 000 až 5500 pred naším letopočtom.

Pozostatky strateného sveta našli potápači, ktorí pracujú pre ropné spoločnosti. "Existenciou tejto zeme sme sa zaoberali už dávno. Teraz sa nám konečne podarilo odhaliť, ako vyzerala," uviedol doktor Richard Bates.

Výskumníci bádali v britských vodách dlhých pätnásť rokov
Zobraziť galériu (3)
Výskumníci bádali v britských vodách dlhých pätnásť rokov

Vedci už čoskoro vytvoria model fauny a flóry Doggerlandu, ktorý im pomôže lepšie pochopiť udalosti vedúce k jeho zániku. Hlavnou príčinou je zrejme cunami, ktorá krajinu pred tisíckami rokov zmietla z povrchu zemského. Obrovská vlna len zavŕšila proces postupného potápania sa krajiny.

Na svete je už aj vizualizácia, ktorá ukazuje, ako asi vyzerala britská Atlantída pred katastrofou. Je to naozaj pekný pohľad. Doggerland bol plný kopcov, údolí, riek a jazier. So zdvíhaním hladiny sa však z kopcov postupne stávali izolované ostrovčeky.

Doggerland mal byť rajom na Zemi
Zobraziť galériu (3)
Doggerland mal byť rajom na Zemi

Artefakty, ktoré potápači vylovili z morského dna, neskôr vystavia v Londýne, aby sa aj verejnosť mohla zoznámiť s populáciou, ktorá na Doggerlande žila. Podľa odhadov ju tvorilo niekoľko tisíc ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu