Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Parkour – radosť z prekážok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Filip 'philips' Tuhý)

BRATISLAVA - Na parkour – prekonávanie prekážok – žiadneho koňa nepotrebujete. Stačí iba využívať vlastné telo, robiť ho silnejším a odolnejším.

Parkour ako disciplína bol definovaný relatívne nedávno. Ako však vyplýva z jeho podstaty, je tu už od nepamäti. Jeho najprirodzenejšiu podobu možno nájsť v detských hrách, neskôr sa môže stať aj životným štýlom.

Jeho základom je schopnosť dostať sa z bodu A do bodu B – bezpečne, plynule a účinne. Pri tejto aktivite sa človek prirodzene stretáva s prekážkami, ktoré sú všade okolo nás. Môžu to byť stromy, kamene, zábradlia, múry a pod. Na to, aby ich prekonal čo najefektívnejšie, je potrebné zvyšovať fyzické, ako aj psychické schopnosti, pravidelne trénovať a zlepšovať sa.

Parkour nie je súťažnou disciplínou, nie je to ani šport. Jediným súperom sú človeku vlastné limity, ktoré sa snaží neustále posúvať. Parkour je tak otvorený pre každého. Nezáleží na momentálnej úrovní schopností, dôležité je, neustále ich rozvíjať. Tak môže byť človek prospešný aj svojmu okoliu a spoločnosti. Podľa jedného z hesiel parkouru: „Buď silný, aby si bol užitočný.“

Parkour sa udomácnil aj na Slovensku, hromadne sa trénuje vo viacerých mestách, okrem iného aj v Banskej Bystrici. Práve tu miestni traceuri (parkouristi) minulý rok zorganizovali prvý medzinárodný Parkour meeting Banská Bystrica s viac ako 120 účastníkmi zo Slovenska, Čiech, Poľska a Rakúska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu