Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vieme ako vyzerá počítačový pirát a kde vyčíňa najviac

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Sľúbili sme Vám priblížiť detaily najnovšej IDC štúdie spoločnosti BSA o tom, ako sú na tom jednotlivé krajiny sveta, vrátane Slovenska, čo sa týka miery počítačového pirátstva.

Slovensku sa podľa výsledkov štúdie podaril   určitý úspech a miera jeho počítačového pirátstva klesla o  2 percentuálne body. Oproti roku 2010 (42%) vykázalo za rok 2011 „iba“ 40% používania nelegálneho softvéru. Znamená to ale stratu 49 miliónov EUR  pre výrobcov softvéru na území SR.

Prehľad výsledkov Slovenska podľa jednotlivých rokoch:

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

 

50%

48%

47%

45%

45%

43%

43%

42%

40%

 

Pre porovnanie  - miera pirátstva v Čechách klesla na 35%, v Poľsku ostáva na 53%-tách a v Maďarsku  dosahuje 41%. Priemerná miera počítačového pirátstva v EU dosahuje 33%. Čína predstavuje najvážnejší problém – trhová hodnota ňou používaných nelegálnych softvérov sa odhaduje na 9 biliónov dolárov, kým legálny softvér sa využíva iba v hodnote 3 bilióna dolárov. Týmto jej miera softvérového pirátstva dosahuje až 77%.

Najčastejším softvérovým pirátom podľa štúdie sú mladí muži žijúci v rozvojových krajinách. Sú to dychtiví užívatelia PC. Podľa štúdie inštalujú až o 55% viac softvéru do svojho počítača ako legálni užívatelia. Medzi ne patria nielen koneční domáci užívatelia, ale aj firmy, ktoré inštalujú viacero nelegálnych softvérov na svoje počítače pri nákupe iba jedného kusu legálneho programu. Dosahujú tým neprimerané zisky a výhody oproti čestne podnikajúcim konkurentom.

Na znižovanie miery softvérového pirátstva podľa IDC štúdie veľmi pozitívne vplývajú protipirátske aktivity na národných, či nadnárodných úrovniach. Sú to  multilicenčné zmluvy pre veľké spoločnosti, snahy legalizovania softvérového trhu, partnerstvá s vládnymi a zákonodarnými inštitúciami krajín v boji za ochranu autorských práv, edukačné kampane a softvér asset management programy.

Preto spoločnosť BSA realizuje aj na Slovensku pravidelné edukačné kampane pre veľké, malé i stredné firmy s výzvou o legalizáciu ich softvéru. Posledná BSA kampaň prebehla v marci až apríly 2012 a zahrnula viac ako 6600 firiem. Jej čerstvé výsledky Vám prinesieme v ďalšom seriály nášho online článku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu