Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polovica celosvetových užívateľov PC sa dopúšťa softvérového pirátstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Softvérové pirátstvo je fenoménom dnešných dní. Dokonca boj o zníženie miery počítačovej kriminality sa dostal prvýkrát aj do programového vyhlásenia vlády SR. Poukazuje to na závažnosť tohto problému, keďže vďaka „krádeži“ a využívaniu nelegálneho softvéru sa ekonomika a národné hospodárstvo ročne okráda o niekoľko miliónov euro. Softvér pritom kradnú žiaľ nielen domáci používatelia, ale aj firmy. To ako závažné sú pritom ekonomické úniky a aká je miera počítačového pirátstva v jednotlivých krajinách sveta, zverejnila v týchto dňoch nová IDC štúdia spoločnosti BSA.

Podľa nej viac ako polovica celosvetových užívateľov PC (57%) priznáva, že sa dopúšťa softvérového pirátstva.  Na rozvojových trhoch sveta je tento ukazovateľ ešte vyšší.  Štúdia priamo kladie otázku: „ Ako často nadobúdate nelegálny alebo nie úplne licencovaný softvér?“. Traja z desiatich užívateľov (31%) pripúšťajú, že používajú nelegálny softvér „z času na čas“. Ďalších 26% uznáva „zriedkavé“ pirátstvo. Komerčná hodnota tejto softvérovej krádeže predstavuje 63,4 bilióna amerických dolárov. Miera celosvetového softvérového pirátstva sa pritom naďalej drží na úrovni 42%. Je tu však badateľný rozdiel medzi rozvojovými a vyspelými štátmi sveta. Úroveň softvérového pirátstva v rozvojových krajinách dosahuje 68%, pričom vo vyspelých štátoch je tento ukazovateľ iba 24%.

Štúdia zisťuje dva tematické okruhy: 1. Koľko softvéru bolo na počítače inštalovaných v uplynulom roku, v akom rozsahu, aké typy a z akých zdrojov. 2. Prístup a postoje užívateľov, ako aj vzorce správania sa v otázke legálneho vs. nelegálneho softvéru.

Najčastejším softvérovým pirátom podľa štúdie sú mladí muži, ktorí až dvojnásobne pravdepodobnejšie žijú v rozvojových krajinách sveta ako vo vyspelých štátoch (28% vs. 15%).  Najčastejší softvéroví piráti sú zároveň najdychtivejšími užívateľmi PC. Podľa štúdie inštalujú až o 55% viac softvéru do svojho počítača ako legálni užívatelia. Firemný sektor  pripúšťa nelegálne používanie softvéru podstatne menej ako domáci  užívatelia. Firemný sektor sa najčastejšia dopúšťa pirátstva pri nákupe softvéru pre jeden počítač, ktorý sa potom inštaluje na viaceré počítače  v kancelárii, či pobočke firmy.

Zaujímavé je pritom, že iba 20% pravidelných užívateľov vo vyspelých krajinách a 15% v rozvojových štátoch deklaruje, že riziko prichytenia pri čine ich odrádza od krádeže softvérov.

Túto kvantitatívnu a kvalitatívnu analytickú štúdiu každoročne uskutočňuje spoločnosť BSA spoločne s partnerom IDC, prominentným dodávateľom IT trhových analytických štatistík a výskumnou agentúrou IPSOS Public Affairs.  Štúdia sa vykonáva nepretržite od roku 2003. Zahŕňa 15000 respondentov (užívateľov PC) v 33 krajinách sveta. Žiaľ Slovensko medzi tieto krajiny zatiaľ nie je zarátané.

O tom ako je na tom Slovensko v oblasti počítačového pirátstva v porovnaní so svetom, Vám prezradíme v ďalšom seriály online článkov o týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu