Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daň za závislosť na preháňadle: Žena si uľavila pri sexe!

Ruth má najhoršie za sebou
Ruth má najhoršie za sebou (Zdroj: profimedia.cz)

MANCHESTER - Dlhoročný teror v podobe šikany zo strany spolužiakov si u Ruth Wilkinsovej vyžiadal svoju daň. Žena v snahe zhodiť nadbytočné kilá začala užívať preháňadlo, a to tak často, že sa na ňom stala závislá. Keby vedela, čo to spraví s jej telom, určite by sa na to nikdy nedala.

Ruth ako tínedžerka trpela nadváhou, ale fanúšikom diét zrovna nebola. Hľadala preto iné cesty, ako schudnúť. Inšpirovala sa mladou speváčkou Karen Carpenter a rozhodla sa pre preháňadlá. Práve vtedy sa u nej vytvorila závislosť, ktorá trvala 23 rokov. V čase, keď to s ňou bolo najhoršie, užívala až niekoľko desiatok tabliet denne. 

Angličanka si zrátala, že za tú dobu pojedla približne 140 000 laxatív, za ktoré utratila hotový majetok - dokopy až 30 000 libier (37 300 eur). Najviac však zaplatila svojím zdravím, ktoré si nenávratne poškodila. Doplatili na to jej črevá, srdce aj kosti, ktoré sú extrémne krehké.

"Spočiatku som sa riadila letákom, ktorý odporúčal maximálne dve tablety denne. Očakávaná zmena sa však nedostavila, tak som postupne zvyšovala dávku, až som skončila na ôsmich. V kombinácii s cvičením to pomohlo," spomína Ruth. V priebehu dvoch rokov schudla takmer 15 kilogramov. "Na toaletu som chodila trikrát denne. Myslela som si, že je to pri užívaní preháňadla normálne, tak som to príliš neriešila."

S užívaním prostriedku na vyprázdnenie čriev Ruth neprestala, ani keď sa vydala. A kruto na to doplatila. Raz, keď mala s manželom sex, došlo to na ňu a veľkú potrebu vykonala priamo v posteli. Zmiernenie dávok prišlo až po tom, ako prvý raz otehotnela. Po pôrode sa ale všetko opäť vrátilo do "normálu", ba čo viac, závislosť sa prejavovala ešte viac. "Na dlhé prechádzky som mohla zabudnúť a keď som išla niekde preč, vždy som sa uistila, že je tam záchod."

Rok 2004 bol pre tridsaťdeväťročnú ženu najhorší. Každodenná dávka vo výške 90 tabliet spôsobila, že často nestihla dobehnúť na WC. Tieto trápne príhody ju nakoniec stáli miesto v nemocnici. O rok neskôr si konečne priznala, že má problém a vyhľadala lekársku pomoc. Zdravie však bolo už natoľko podlomené, že jej prestali pracovať črevá. Nasledovala okamžitá hospitalizácia. Lekári Ruth pohrozili, že ak nezníži dávky, skončí s vývodom. Nakoniec sa jej to podarilo, ešte stále však musí užívať 10 tabletiek denne, inak by dostala zápchu.

"Moje telo sa už nedá opraviť. Mám syndróm dráždivého čreva, nízky krvný tlak, veľké bolesti chrbta a trápia ma aj hemoroidy. Ale som šťastná, že som dokázala poraziť svoju závislosť," dodala Ruth.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu