Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozba Windows 8: "Kill Switch" by mohol vypnúť všetky telefóny a PC!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: vigilantcitizen.com)

BRATISLAVA - Koncom tohto roka sa očakáva prevalcovanie trhu operačným systémom Windows 8, ktorý do miliónov desktopov a laptopov prinesie tzv. "Kill Switch", čiže likvidačný prepínač. Ten by mal byť schopný odstraňovať či meniť aplikácie stiahnuté z nového obchodu od Microsoftu. Diaľkové mazanie softvéru však so sebou prináša viacero otázok týkajúcich sa možného zneužitia. Vynorili sa dokonca domnienky, že by dokázal vypnúť všetky smartfóny a PC s týmto systémom.

Microsoft pri otázkach o likvidačnom prepínači vo Windows 8 zachováva mlčanlivosť. Uviedol iba, že dokáže odstraňovať či meniť aplikácie stiahnuté z nového aplikačného obchodu. Akýkoľvek softvér stiahnutý z flash-disku, DVD či priamo z webu zostane mimo kontroly Microsoftu. Zatiaľ je "Kill Switch" nástrojom, ktorý spoločnosti pomôže zabrániť masovým infekciám malware.

Smartfóny s Windowsom rovnako ako tie od ich konkurentov už majú zabudované prepínače niekoľko rokov, hoci je mazanie softvéru "až tou poslednou možnosťou a nie je to obvyklé," uviedol Todd Biggs, riaditeľ produktového manažmentu Windows Phone. "Pre väčšinu užívateľov je schopnosť diaľkovo odstraňovať aplikácie dobrou vecou," dopĺňa Charlie Miller, výskumník z bezpečnostnej spoločnosti Accuvant.

História likvidačných prepínačov v smartfónoch a e-readeroch však poukazuje na to, že je to dvojsečná zbraň. V roku 2009 Amazon prekvapil užívateľov Kindles, ktorým zmazal kópie e-book kníh 1984 a Farma zvierat od Georgea Orwella, pretože vydavateľ ich začal rozpredávať bez potrebných oprávnení. Odozva však bola taká silná, že sám generálny riaditeľ Amazonu Jeff Bezos označil tento krok za "stupídny, grobiansky a bolestný odklon od našich princípov".

Zdráhavosť technologických spoločností stanoviť jasne formulovanú politiku na použitie alebo nepoužitie likvidačných prepínačov len prispieva k desu pred ich zneužívaním. Obhajcovia občianskych práv a slobody slova už majú starosti, že na technologické spoločnosti by mohli tlačiť vlády, aby ničili softvér či dáta z politických dôvodov.

"Máte tu niekoho, kto má absolútnu kontrolu nad mojím pevným diskom v miere, akú som nikdy neočakával, ani som k nej nedal súhlas," hovorí Eric Goldman, riaditeľ Právneho inštitútu vysokých technológií pri právnickej fakulte University Santa Clara v Kalifornii. "Keby svoju moc využívali múdro, mohli by mi naozaj uľahčiť život. My však nevieme, či sa tak stane. V skutočnosti ani nemusíme vedieť, kedy vôbec svoju moc využívajú. "

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu