Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladíkovi (19) transplantovali o 26 rokov staršiu tvár!

Ugur dostal novú tvár Zobraziť galériu (4)
Ugur dostal novú tvár (Zdroj: yenisafak.com.tr)

ANTALYA - Devätnásťročný Ugur Acar je prvým Turkom v histórii, ktorému lekári úspešne transplantovali celú tvár. Mladík, ktorý mal jazvy po vážnych popáleninách takmer celý život, dostal tvár od štyridsaťpäťročného darcu.

Úspešný zákrok vykonali chirurgovia pred viac ako troma týždňami a Ugur sa prvýkrát mohol na seba pozrieť v pondelok. Lekár mu podal zrkadlo a s napätím čakal na pacientovu reakciu. "Nemohlo to byť lepšie," povedal pri pohľade do zrkadla tínedžer, ktorý iba niečo vyše mesiaca, keď dom jeho rodiny zachvátil požiar. Nezomrel, ale veľmi ťažko si popálil tvár. S tým musel žiť až doteraz.

Teraz pre Ugura nastala obrovská zmena. Nová tvár sa mu páči, hoci kedysi patrila o 26 rokov staršiemu mužovi. Doktor ho však tesne predtým, ako sa pozrel do zrkadla, varoval. "Nerobte žiadnu mimiku. Bude trvať šesť mesiacov, kým sa zahoja nervy. Budete sa smiať, plakať a zúriť až po polroku, áno? ", povedal Omer Ozkan pacientovi.

Nemocnicu mladík opustí o šesť týždňov. Potom chce okamžite navštíviť svoju chorú matku a rodinu muža, ktorého tvár nosí. "Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli," povedal dojatý Ugur, ktorý sa teší, že už nebude odpudzovať svoje okolie.

Transplantácia jeho tváre bola vôbec prvá v Turecku, na svete už ale dvadsiata. Vôbec prvú operáciu tohto druhu podstúpila v roku 2005 Francúzka Isabelle Dinoireová. Českí odborníci sú v tejto disciplíne na špičkovej úrovni.

Prvá transplantácia tváre v Turecku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu